Címkézési előírások várható változásai az Unióban

Az Európai Bizottság 2020. decemberében a fogyasztók tájékoztatására vonatkozó szabályok felülvizsgálata érdekében véleménynyilvánítási felhívást tett közzé, amelynek egyik területe a csomagolás elülső oldalán (front of pack – FOP) feltüntetendő egységes és kötelező tápértékjelölés. A beérkezett vélemények és a tagországi visszajelzések megvitatására a Bizottság nyilvános konzultációra is lehetőséget ad, amelynek időpontja 2021. negyedik negyedéve.

Magyarország nem élt egy saját frontoldali tápértékjelölési rendszer kialakításának lehetőségével, mert a jelentős export orientáció miatt olyan rendszer alkalmazásában érdekelt, amely a célpiacokon a fogyasztók által ismertté és elfogadottá válik. Az egységes jelölés kiválasztása és elfogadása, valamint kötelező alkalmazása az előtérbe helyezett rendszerek tekintetében a hagyományos magyar konyha alapanyagait nem minden esetben helyezi kedvező pozícióba, mert számolási és értékelési alapja figyelmen kívül hagyja a komplex táplálkozást és a felhasznált alapanyagok részarányát a teljes napi étkezés során.

A fogyasztók korrekt tájékoztatása érdekében olyan rendszer harmonizált – lehetőleg önkéntes – bevezetésében érdekelt Magyarország, amely a hazai fogyasztói szokások kielégítéséhez felhasznált alapanyagokat és élelmiszereket – köztük a Hungarikumokat is – a komplex étkezésben betöltött szerepük alapján értékeli és jelöli a csomagolás front oldalán.

A nyilvános konzultáció során lehetőség van kamarai vélemények ismertetésére is, amelyhez egységes álláspontot szeretnénk kialakítani tagjaink véleménye alapján. Ennek érdekében A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara készített egy összefoglalót a frontoldali tápértékjelölési rendszerekről, amelynek ismertetését követően várja az érintettek véleményét a közös javaslat kialakítására.

Ennek kapcsán a NAK Élelmiszeripari Igazgatósága egy tájékoztató on-line (Teams) konferenciát szervez 2021.10.27. (szerda), 10:00 órai kezdettel.

A tájékoztató célja, hogy áttekintést nyújtson a preferált jelölési rendszerek közötti különbségekről és lehetőséget biztosítson a felmerülő kérdések megválaszolására, online felületen. A konferenciára IDE kattintva tud jelentkezni.