Baktériumpusztító csomagolást fejlesztettek

Forrás: Getty Images
Egy „okos”, biológiailag lebomló és fenntartható élelmiszer-csomagolóanyagot fejlesztett a szingapúri Nagyang Műszaki Egyetem és az amerikai Harvard Egyetem tudóscsoportja. A csomagolóanyag elpusztítja az emberre veszélyes mikrobákat, és két-három nappal meghosszabbíthatja a friss gyümölcs eltarthatóságát is.

A csomagolóanyag a kukoricaszemekben lévő zein fehérje, keményítő és más természetes eredetű biopolimerekből készül, és antimikrobiális vegyületek keverékével van átitatva. Az egyik vegyület a főzéskor gyakran használt kakukkfű olaja, egy másik pedig a citromsav – írja a magyarmezogazdasag.hu.

A laboratóriumi kísérletek során kiderült, hogy a csomagolóanyagban lévő rostok magasabb páratartalomban vagy káros baktériumok enzimjeinek hatására antimikrobiális vegyületeket bocsátanak ki. Ezzel pedig elpusztítják az élelmiszereket szennyező veszélyes baktériumokat, amilyen az Escherichia. coli és a Listeria, illetve gombákat. A csomagolást azonban úgy fejlesztették ki, hogy ezeket az antimikrobiális anyagokat csak az éppen szükséges, nagyon kis mennyiségben szabadítsa fel a nedvesség vagy a fertőző kórokozók jelentében. Ez szavatolja, hogy hónapokig kitart ez a kedvező tulajdonsága.

A vegyületek elpusztítják a csomagolóanyag felületén és magán az élelmiszeren esetlegesen szaporodó baktériumokat, így a fogyasztásra kész élelmiszerek, nyers hús, zöldség és gyümölcs csomagolására is alkalmas.

Egy kísérletben a becsomagolt szamóca 7 napig friss maradt, nem penészedett, szemben a hagyományos műanyag dobozba csomagolt gyümölccsel, ami négy napig maradt egészséges – számolt be Nagyang Műszaki Egyetem honlapján megjelent eredményről a freshplaza.fr.