Az élelmiszer is próbára teheti a transzatlanti kapcsolatokat

Egyre nagyobb feszültséghez vezethet az Európai Unió és az Egyesült Államok között az élelmiszer-előállítás jövőjéről szóló vita.

Az Európai Unió tovább szigorítaná az előállításra vonatkozó szabályokat, és ezúttal ezek betartását megkövetelné a nemzetközi kereskedelmi partnerektől is. Ez ugyanakkor súlyos érdekellentéthez vezet az Egyesült Államokkal. Washington pedig úgy látja, a túlzott fenntartható­sági célok veszélyeztetik a világ élelmiszer-ellátását.

Nem csak az európai gazdatársadalomnál verte ki a biztosítékot Brüsszel a fenntarthatóbb élelmiszerrendszerek létrehozására alkotott, 2030-ig szóló tervezetével – mutat rá cikkében a Magyar Nemzet. A Farm to fork stratégia a tengerentúlról is egyre komolyabb bírálatokat kap. Ez nem véletlen, mivel a magas hozzáadott értékű előállítást tűzte ki célul. A Farm to fork stratégia korlátozná a növényvédő szerek, a műtrágya és az antibiotikum felhasználását.

Brüsszel stratégiája összességében óriá­si versenyhátrányt okozna az európai termelőknek, mivel jelentősen megdrágítja az előállítást. A dráguló élelmiszer a lakosságnak is érdemi tehernövekedéssel járna. Az európai agrárium fenntarthatóvá tételével járó összeomlás ugyanakkor elkerülhető, de csak súlyos globális érdekellentétek árán.

Az EU tagállamainak többsége – köztük Magyarország is – csak abban az esetben támogatja a költséges európai bizottsági terveket, ha az unió az élelmiszer-kereskedelem feltételéül szabja a partnerországoknak a szigorú szabályok betartását az ideérkező importtermékeknél.

A tengerentúlról jelentős bírálatok érik a Farm to fork stratégiát. Washington szerint a globális élelmiszer-termelés 11 százalékkal csökkenne az európai tervek megvalósulása esetén, míg az árak 89 százalékkal emelkednének.

Tom Vilsack amerikai mezőgazdasági miniszter a közelmúltban világossá tette, hogy a túlzónak tartott európai fenntarthatósági szempontok nem erőltethetők rá a világ más országaira.

Úgy fogalmazott, a világnak táplálkoznia kell, és fenntartható módon kell táplálkoznia, ezek a célok viszont nem veszélyeztethetik a világélelmezést. A teljes cikk a Magyar Nemzet honlapján olvasható.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink