A hazai élelmiszeripart segíti öt klaszter összefogása

Forrás: Somogy Megyei Hírpportál
Fotó: Lang Róbert
A gazdaságot erősítő, élelmiszeri, digitalizációs, egészségügyi, csomagolóanyag-gyártói és gasztro klaszterek együttműködése jött létre szerdán. Az új gazdasági hálózatban az uniós stratégiákhoz és a legdinamikusabban fejlődő üzleti tendenciákhoz való felzárkózás is nagy előnyt jelent majd a klaszter tagjainak.

Élelmiszergyártók, egészségügyi, gasztro és digitalizációt segítő szervezetek, valamint csomagolóanyag-gyártók fogtak össze szerdán. Az öt hazai klaszter között ugyanis együttműködési szerződés köttetett – tudósított a Somogy Megyei Hírportál. Az összefogást hitelesítő szerződést az Óbudai Egyetemen írta alá a Lehetőségek és Kihívások Konferencia keretében az iFood Élelmiszer Klaszter, az egészségügyi MediKlaszter, a digitalizációt támogató Innoskart Klaszter, a csomagolóanyag-gyártókat tömörítő Omnipack Klaszter és a gasztró Mirbest Klaszter.

A klaszterek eddig egymástól elkülönülten működtek, mostantól azonban összeadódik a tudás és a tapasztalat, így egyesülnek az értékek az új klaszter-hálózatban.

Az iFood Élelmiszer Klaszter Somogy megye élelmiszergyártó-vállalatait tömöríti, de a szervezetnek tagja még a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kaposvári campusa és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is. Jelenleg összesen harminchat tagot számlál. Tavaly az élelmiszeripari cégek digi­talizációját fejlesztették uniós forrásból, míg idén a hulladékgazdálkodással, illetve a fenntarthatóbb csomagolóanyagokkal foglalkoznak majd.

A MediKlaszter hálózat szerveződése már 1990-ben elkezdődött. Jelenleg 41 mikro-, kis-, és közepes vállalkozás működik együtt. A klaszter tagjai közé tartoznak a magyar orvostechnikai ipar meghatározó szereplői, a SZTE, a PTE és a SZE is. A vállalatok orvostechnikai berendezések fejlesztésével, gyártásával, forgalmazásával és támogatásával foglalkoznak. Forrás: http://mediklaszter.eu/hu/rolunk

A 2006-ban létrejött Innoskart Klaszter országos területen működik, főleg IT szolgáltatásokat nyújt, de immár élelmiszeripari gyártó és kutató tagokat is felsorakoztat. Tagjai a gyógyszeripar, a gépgyártás és kereskedelem, a fémmegmunkálás, a festékgyártás, a tanácsadás és még számos más területen is működnek. Az Innoskart 2011 óta Akkreditált Innovációs Klaszter. Forrás: https://innoskart.digital/bemutatkozas/

A 2003-ban alakul Onmipack, mint az első magyar csomagolástechnikai klaszter, korszerű csomagolástechnikai megoldások fejlesztése mellett köteleződött el. Tagjai elsősorban a könnyűipar csomagolástechnikai ágazatának termékgyártói. A klaszter első fókuszterülete a környezetkímélő csomagolóanyagok és korszerű csomagolástechnikai technológiák fejlesztése. Forrás: https://omnipack.hu/wp-content/uploads/2018/11/Omnipack_Klaszter_Strategia_2017_2020-1.pdf

Öt középvállalkozás bővítette beszerzési társaság tevékenységét 2013-ban. Így jött létre a gasztroinnovációs klaszter, a Mirbest. Már az ország minden régiójából tömörít kis- és középvállalkozásokat. A klaszter innovációs tevékenységének fókuszában az élelmiszer minőség vizsgálata és biztosítása, illetve az enetgiafelhasználás optimalizálása áll. Forrás: https://www.mirbest.hu/klaszter

Az iparágak legkiemelkedőbb cégeinek teremt közös együttműködési platformot az új együttműködés.

Az egész magyar gazdaságot erősíti az, hogy az Óbudai Egyetemen iparágakon átívelő együttműködést tudtunk kötni.

– mondta Szommerné Egyed Linda, az iFood Élelmiszer Klaszter elnöke, hozzátette,

A gazdasági együttműködés további céljaihoz tartozik a klaszterek és a tagok által nyújtott szakmai nívó népszerűsítése, valamint a hazai kis- és középvállalkozások támogatása annak a felismerésében, hogy mekkora előnyt jelent a klasztertagság az EU-s stratégiákhoz és a legdinamikusabban fejlődő üzleti tendenciákhoz való felzárkózás terén.

A klasztertagok az együttműködés eredményeit is megmutathatják szeptemberben klaszterexpót keretében az Óbudai vagy a Miskolci Egyetemen.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink