A haltermelők országos érdekképviselete felhívja az emberek figyelmét, hogy a keresztény kultúrában böjti ételként fogyasztott hal pozitív élettani hatással bír. A halhús könnyen emészthető, magas fehérje tartalmú, vitaminokban gazdag táplálék, továbbá tartalmaz foszfort, jódot, fluort, szelént, vasat, káliumot és kalciumot, A-, D-, B2-, B6-, és B12-vitamint, ezen felül a hal jelentős forrása az omega-3 zsírsavaknak, amelyekről bebizonyosodott, hogy csökkentik a szívroham kockázatát. A nemzetközi statisztikák is alátámasztják, hogy a nagy halfogyasztó országok lakói között jóval kevesebb a szívbeteg. A MA-HAL kiemelt célja, hogy Magyarországon növekedjen az egy főre eső halfogyasztás, ami jelenleg csupán 6.4 kg/év, ebben lehet segítségre a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program, ami lendületet ad az ágazat fejlődésének. A MA-HAL a Nagyböjtben minden pénteken megoszt egy különleges, de könnyen elkészíthető halas receptet a facebook oldalán, ami kizárólag hazai halat használ alapanyagként.
A halról ne mondjanak le böjt idején
Forrás: Patrick Pleul/DPA-Zentralbild/ZB
2019. március 7. – Nagyböjtben a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) kampányt indít a halfogyasztás népszerűsítésére.
Zelenszkij Washingtonban próbálja meg eladni a béketervét, de nem jut be Trumphoz, akárhogy próbálkozik Zelenszkij teljes stábját magával vitte, amerikai részről azonban egyelőre néma csend fogadja a javaslatokat.
Rejtélyes újgazdagok vásárolják fel a festményeket: pluszban zárta az évet a két legnagyobb aukciós ház Tizenhét százalékkal nagyobb bevételre tett szert az aukciós ház.
Hollandia a második a karácsonyi dekorációk exportlistáján, de így is fényévekre van Kínától Több milliárd dollár értékben használ fel a világ minden évben karácsonyi díszeket.
Stratégiai fontosságú bejelentést tett az orosz külügy; kifogják a szelet az oroszellenes Nyugat vitorláiból, Brüsszel csak les majd Moszkva kész nemzetközi szerződést kötni arról, hogy nem támad meg a NATO-tagországokat.
Öt nagy trend, amely meghatározza az utazásainkat 2026-ban - erre tart a globális turizmus Új trendek formálják újra a turizmust 2026-ban.
Soha nem volt még olyan drága a kávé, mint 2025-ben, és ez jó eséllyel már nem is lesz másként A kávé ára mögött globális feszültségek húzódnak.