A Brexit élelmiszerhiányt is hozhat karácsonyra a briteknél

Súlyosan érinti brit agrárszektort a Brexit miatt kialakult munkaerőhiány, ami az összes ágazatban problémát jelent, amelyik eddig európai munkaerőre támaszkodott. A gazdálkodók szerint a legsúlyosabbá éppen karácsony környékén válhat az élelmiszerhiány.

Az Euronews beszámolója szerint dél-angliai gazdaságokban nincs, aki leszedje a brokkolit. Sok zöldség-és gyümölcstermesztő nem is ültetett idén, attól tartva, hogy a helyzet jövőre sem változik. „A szezonális munkások nélkül a következő néhány év különösen nagy kihívás lesz, változás várható a brit termékekben, ha így megy tovább„ – véli az egyik legnagyobb zöldségbeszállítócég vezetője, Julian Marks.

A probléma széles körű. Minden szektort érint, amely eddig az európai munkásokra támaszkodott. Sok az üzemanyagból kifogyott benzinkút. Annak ellenére, hogy már a katonaságot is bevetették, a teherautóvezető-hiány továbbra is fennáll ezért a benzinkutakat nem tudják üzemanyaggal ellátni.

Az európai munkások hiánya miatt az állattenyésztők is nehéz döntésekkel szembesülnek. Az Euronews tudósítója egy olyan farmon készített riportot, amelyik európai munkásokra támaszkodott a pulykák levágásában és elkészítésében. Az utóbbi hetekben azonban a munkaerőhiány miatt el kellett pusztítaniuk az állatokat. Senki nincs, aki becsomagolja a szárnyasokat. Paul Kelly pulykatenyésztő elkeserítőnek látja a helyzetet: „Tenyészted az állatokat, és vannak emberek, akik meg akarják venni. Aztán kidobod a szemétbe. Tragikus veszteség. A polcok üresek – a helyzet szörnyűvé válhat, ha nem kapunk segítséget” – mondta.

A kormány nem hajlandó beengedni több bevándorlót a munkaerőhiány kezelésére, a vállalkozókat pedig arra kérte, hogy inkább brit munkásokat alkalmazzanak. A gazdálkodók szerint a legsúlyosabbá éppen karácsony környékén válhat az élelmiszerhiány.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink