Közélet 2022. május 14. Íme, kik élhetnek a speciális előhaszonbérleti jogokkal Bizonyos tevékenységek szabályozására, illetve támogatására külön birtokpolitikai szabályokat alkotott a jogalkotó. Az ezekhez kapcsolódó jogokat veszi sorra cikkében Dr. Cseh Tibor András, a Magosz megbízott főtitkára
Gazdálkodás 2022. május 5. Részben a magyar termelők pótolhatják a hiányt a biotermékek piacán Ukrajna és Oroszország meghatározó termelője Európában a legkülönbözőbb szántóföldi növényeknek is, különösen a búzának és az olajos magvaknak. A két ország, súlyának megfelelően ugyanezen terményekből ökológiai gazdálkodásban, biominősítéssel is nagy mennyiséget állít elő. A háborús helyzet miatt ezek a tételek most kiestek az európai körforgásból, ami keresleti piacot generált ‒ ismertette a helyzetet dr. Roszík Péter címzetes egyetemi docens, a magyar biominősítéseket végző Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. vezetője.
Gazdálkodás 2022. május 4. Jelentős szerep jut az ökológiai gazdálkodásnak is az új Közös Agrárpolitikában Az ökológiai gazdálkodás témában megtartott éves ágazati szakmai napon a jelenlévők áttekintették a hazai ökológiai gazdálkodás aktuális trendjeit és kihívásait. A fókuszban ezúttal az Agrárminisztérium gondozásában napvilágot látott Nemzeti Cselekvési Terv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért (ÖCST) című stratégiai dokumentum állt.
Gazdálkodás 2022. április 19. Egyre népszerűbbek a hazai tájfajta és bioélelmiszerek Miért érdemes tájfajta gyümölcsöt, zöldséget termeszteni, miért olyan jelentősek a Föld és a fogyasztók szempontjából egyaránt és hogyan járulnak hozzá a biológiai sokszínűség megőrzéséhez? Itthon a tájfajták között egyre népszerűbbek az ÖMKi partnerségében működő bio kisgazdaság paradicsom palántái, amelyeket hamarosan, idén is bárki beszerezhet a kutatóintézet kínálatából.
Állattenyésztés 2022. január 17. Digitális megoldások a legeltetett húsmarha ágazatban 2. A magyar élelmiszergazdaság megújulásának és fenntarthatóságának egyik nagy lehetősége az ökológiai gazdálkodás, amelynek állattenyésztési aktualitásait mutatja be a ÖMKi kutatóinak cikke.