Élelmiszer 2024. november 12. Mennyire fáj az élelmiszerár? Annak kapcsán, hogy ismét jelentős áremelkedést látunk az élelmiszerek világpiacán, ideje a folyamatok mögé tekinteni, és a kilátásokat firtatni. Az időjárási szélsőségek növekvő hatással vannak a világ élelmiszertermelésére. Tudjuk, hogy nem csak nálunk változott meg a klíma, de azt is, hogy a világon nálunk emelkedik leggyorsabban az átlaghőmérséklet. A lépéskényszer tehát nálunk a legsürgetőbb.
Élelmiszer 2022. szeptember 22. Így vásárol a magyar: az ár a legfontosabb, a fenntarthatóság nem számít Ár, íz, egészségesség – egy friss hazai kutatás szerint ezek a legfontosabb szempontok, amelyek meghatározzák a hazai fogyasztók élelmiszervásárlásait.
Élelmiszer 2022. július 12. A „lefelé vásárlás” és következményei Mit hoz a fogyasztói szokásokban az élelmiszerpiacon tapasztalható drasztikus drágulás, és ennek milyen – akár pozitív – hozadékai lehetnek? Ezt a kérdéskört járja körül cikkében Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője.
Élelmiszer 2022. április 29. Elszálló költségek az élelmiszergazdaságban – a kiskereskedőktől is elvárható a rugalmasság Több éve növekednek a termelési költségek, de a mezőgazdasági termelők és az élelmiszerfeldolgozók három évtizede nem tapasztaltak olyan mennyiségű és mértékű inputár emelkedéseket, mint amelyek az elmúlt hónapokban, különösen is az orosz- ukrán háború kezdete óta jelentkeztek – mutat rá a NAKlapnak írt cíkkében Dúl Udó Endre a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakértője.
Élelmiszer 2022. január 13. Ennyit költünk tejre, csirkemellre és a többi árstoppos termékre A VG érdeklődésére megosztotta kiskereskedelmi indexének számait a NielsenIQ. A piackutató adataiból kiderült, egy év alatt 43,5 milliárd forintot költöttünk tejre, de étolajra se sokkal kevesebbet, 39 milliárdot.