Zéró kibocsátású borkészítési koncepción dolgoznak Tokaj-Hegyalján

Forrás: Szabad Föld
Fotó: Kállai Márton
A Tokaj-Hegyalja Egyetem és az MVM Zrt. a nemzetközileg is egyedülálló, környezetbarát zöldborászat koncepción fognak dolgozni, amelynek célja a zéró emisszió elérése. A két intézmény a jövőben az egész térség szellemi és gazdasági gyarapodásának elősegítését is célul tűzte ki.

A nemzetközileg is egyedülálló zöldborászat-koncepciót és az ahhoz kapcsolódó projektet alakítják ki Tokaj-Hegyalján, aminek célja a zéró emisszió elérése – olvashatjuk a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Hírportál beszámolójában. A Tokaj-Hegyalja Egyetem az MVM Zrt.-vel kötött stratégiai együttműködési megállapodást a gazdaság és a felsőoktatás közötti együttműködés erősítéseként. Az energetikai, oktatási, szőlészeti és borászati célú közös munka során a zöldenergiához, a borászathoz és a turizmushoz kapcsolódó megvalósíthatósági tanulmányok kidolgozásában is együttműködik majd a két fél.

A Tokaj-Hegyalja Egyetemről

A Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány fenntartásában működő intézmény az 1531-ben alapított Sárospataki Református Kollégium számos átszervezését és név változtatását követően jött létre az Eszterházy Károly Egyetemből kiváló Sárospataki Comenius Campusból, 2021-ben. A történetileg az 1857-ben létrejött tanítóképző mai jogutódjaként működő egyetem a comeniusi neveléstörténeti hagyományra építve szőlészeti-borászati, turisztikai, gazdálkodási, és az ezekhez kapcsolódó kulturális örökség képzések keretében fogadja a hallgatókat. Forrás: https://unithe.hu/

Az MVM-ről

A magyar nemzetgazdaság egyik legfontosabb ágazata, a villamosenergia-ipar az MVM Energetika Zártkörűen Működő Részvénytársaság tevékenységi területe. Az MVM Csoport informatikai, pénzügyi és biztonsági szolgáltatásokat is nyújt. Az energetikához kapcsolódó termelési, tárolási, kereskedelmi, elosztói, szolgáltatási, tervezési, építési, szállítási és inkubálási tevékenységeket is végez. 120 tagvállalatával 23 országban van jelen, több mint 1 800 milliárd forintos árbevételt termel, 18 ezer munkavállalót foglalkoztat és közel 8 millió lakossági és vállalati ügyféllel rendelkezik. Forrás: https://mvm.hu/

Rendkívüli lehetőség, hogy a világörökség részét képező Tokaj-Hegyalján születik újjá a hazai szőlész-borász képzés. Ezért is dolgozunk elkötelezetten azon, hogy a borvidék tovább fejlődjön, és kiemelt oktatási és gazdasági szerephez jusson a jövőben.

– mondta dr. Stumpf István, a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke a megállapodással kapcsolatban. Kiemelte, hogy az MVM Csoportra nem csak úgy tekintenek, mint egy energetikai társaságra, hanem úgy is, mint olyan, beruházási és innovációs tapasztalatokkal bíró partnerre, amellyel képesek lesznek a határon átnyúló projektek megvalósítására is.

Dr. Seregi János, dr. Stumpf István, dr. Czepek Gábor, Gál Katalin és Alkér Zoltán az aláíráson

A megállapodást az alapítvány kuratóriumi elnökén túl, a Tokaj-Hegyalja Egyetem részéről dr. Bolvári-Takács Gábor megbízott rektor, a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt. nevében dr. Seregi János vezérigazgató, valamint az MVM Zrt. részéről dr. Czepek Gábor elnök-vezérigazgató, Gál Katalin elnök-vezérigazgatói kormányzati tanácsadó és Alkér Zoltán infrastruktúravezérigazgató-helyettes írták alá.

Mi az MVM-nél többek között azt várjuk ettől az együttműködéstől, hogy a jövő borászai egy olyan újfajta gondolkodásmódot sajátítsanak el, amely alapján a munkájukban a fenntarthatóság üzletileg és környezetileg is egyaránt kiemelten fontos szempont lesz.

– nyilatkozta dr. Czepek Gábor a szerződés aláírásakor. A két intézmény a jövőben az egész térség szellemi és gazdasági gyarapodásán fog dolgozni, nemcsak az infrastruktúra kialakításán, hanem a fenntartható, környezetbarát borászat fejlesztésén is.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink