Várat magára az áttörés a magyar borexportban

Fotó: Ádám János / Észak-Magyarország
Bár Magyarország borkülkereskedelmi egyenlege pozitív, idén novemberig mennyiségben és értékben is csökkent a kivitel – és ami aggasztó, értékben jobban. Az export közel kétharmada lédig bor.

A belföldi piacon kevésbé tudták érvényesíteni megnövekedett költségeiket a bortermelők, az exportban kissé jobban, igaz, az utóbbi volumene csökkent – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) borpiaci jelentéséből. Eszerint november végéig 2,4 százalékkal emelkedett a belföldön termelt és belföldön értékesített földrajzi jelzés nélküli, valamint az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott (OFJ) borok értékesítési ára, hektoliterenként 22,8 ezer forintra az előző év azonos időszakához mérve. Ugyanebben az időszakban az OFJ-borok közül a fehérborok feldolgozói értékesítési ára 4 százalékkal, 19,9 ezer forintra, a vörös- és rozéboroké 1 százalékkal, 27 ezer forintra emelkedett.

Ezzel szemben a belföldön termelt és külföldön értékesített földrajzi jelzés nélküli, valamint az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok értékesítési ára 19 százalékkal, 27,1 ezer forintra emelkedett hektoliterenként 2021 első tizenegy hónapjában az egy évvel korábbihoz képest. Az OFJ-fehérborok értékesítési ára is csaknem 11 százalékkal, 23,5 ezer forintra nőtt hektoliterenként, a vörös- és rozéborok pedig 21 százalékkal magasabb áron, hektoliterenként 25,2 ezer forintért kerültek forgalomba a nemzetközi piacokon.

Az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott (OEM) borok közül

a tokaji fehérborok belföldi értékesítési átlagára csaknem 12 százalékkal, hektoliterenként 103,1 ezer forintra emelkedett,

míg ebben a kategóriában a vörös- és rozéborok közül az egri borok hektoliterre vetített értékesítési átlagára 7 százalékkal, 45,6 ezer forintra nőtt, a villányiaké pedig 11 százalékkal, 69,6 ezer forintra csökkent.

A tokaji OEM-borok ára a belföldinél kevésbé emelkedett az exportpiacon, 6 százalékkal 62,6 forintra nőtt hektoliterenként 2021 első tíz hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott egri vörös- és rozéborok átlagára 4 százalékkal, 51,6 ezer forintra emelkedett.

Magyarország gyöngyözőbor és pezsgő nélkül mért borkülkereskedelmi egyenlege mennyiségben és értékben is pozitív volt az idei első háromnegyedévben, de mennyiségben 24 százalékkal, értékben 43 százalékkal csökkent az előző év hasonló időszakához képest. A borexport 22 százalékkal, 660,6 ezer hektoliterre, értékben 38 százalékkal, 15,8 milliárd forintra mérséklődött. A külpiacon értékesített mennyiség nagyobb hányadát (62 százalék) a lédig borok tették ki, amelyek exportja 30 százalékkal 406,9 ezer hektoliterre csökkent a vizsgált időszakban. A palackos borok kiszállítása 4 százalékkal 253,6 ezer hektoliterre mérséklődött, míg a kivitel értéke 8 százalékkal 14,9 milliárd forintra emelkedett. A nemzetközi piacon továbbra is a magyar fehérborok voltak a keresettebbek, a kivitel 83 százalékát tették ki 2021 első kilenc hónapjában.

A KSH adatai szerint Magyarország borimportja 2021 január–szeptemberi időszakában 8 százalékkal, 49,2 ezer hektoliterre nőtt az egy évvel korábbihoz képest, és csaknem teljes egészében palackos kiszerelésű volt. A borok behozatalának összértéke nem változott, csaknem 2,7 milliárd forintot tett ki a vizsgált időszakban

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink