Új borászati üzemet adtak át a Fritz Birtokon

Fotó: Vermes Tibor
A borászati ágazat jelentős mértékben részesült az élelmiszeripari fejlesztési támogatásokból, 2020-ban és 2021-ben pedig 13 milliárd forint többletforráshoz jutottak a szőlő- és bortermelők – hangzott el a szekszárdi Fritz Birtok ünnepélyes üzemavatóján.  

Az országnak minden adottsága megfelelő ahhoz, hogy jó minőségű borokat állíthassunk elő a kiváló magyar szőlőfélékből – jelentette ki Nobilis Márton az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Fritz Birtok ünnepélyes üzemavatóján, csütörtökön, Szekszárdon.

Az államtitkár kiemelte, a megemelt forráskeretnek köszönhetően 2021-ben az agrártárca elindított egy nagyszabású támogatási programot, a „Megújuló vidék, megújuló agrárium” címmel, amely az élelmiszeripari vállalkozások számára – ideértve a borászati terméket előállítókat is – két kiírás keretében nyújtott célzott segítséget. Az egyik az élelmiszeripari üzemek kisebb léptékű fejlesztéseire, a másik az élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztésére koncentrált. Ennek keretében nyílt lehetősége a Fritz családnak is bővítenie, fejlesztenie borászatát.

A két felhívás alapján összesen 217,5 milliárd forint fejlesztési támogatás kihelyezéséről született döntés. Az „Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése” című felhívás keretében eddig 279 kérelem támogatásáról, több mint 207 milliárd forint összegben, az „Élelmiszeripari üzemek fejlesztése” kiírásban pedig eddig 466 kérelem támogatásáról, mintegy 10,5 milliárd forint összegben – tette hozzá.

Az államtitkár felidézte, hogy a kormány kiemelt segítséget nyújtott a szőlő-borágazatnak a koronavírus-járvány idején is: 2020-ban és 2021-ben összesen megközelítőleg 13 milliárd forint támogatási keretet biztosított a hazai szőlő- és bortermelők részére a pandémia megfékezése érdekében hozott korlátozó intézkedések negatív gazdasági hatásainak enyhítése érdekében. Kifejtette, azáltal, hogy minél több vállalkozásnak lesz lehetősége korszerűsíteni, versenyképesebbé válni, elérhető lesz az a cél, hogy megerősítsük a hazai élelmiszertermelés stratégiai pozícióját a nemzetközi versenyben. Mindebben a munkában az agrárium számít az olyan bortermelőkre, mint a Fritz család, mert a borászok kiválóan alkalmazkodnak a változásokhoz, úttörői a mezőgazdasági újításoknak, és utat mutatnak az egész magyar agráriumnak – emelte ki az államtitkár.