Támogatás az amerikai szőlőkabóca elleni védekezéshez

Fotó: Varga György / MTI
Márciusban, a hónap végéig lehet benyújtani a kérelmet a szőlőültetvényeken megvalósuló növényegészségügyi védekezés, „amerikai szőlőkabóca elleni” támogatás iránt – közölte a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT).

A tájékoztatás szerint a szőlőültetvényeken megvalósuló növényegészségügyi védekezés támogatásnak a célja, hogy a szőlő aranyszínű sárgaság betegségét okozó fitoplazma (Grapevine flavescence dorée phytoplasma) fertőzést terjesztő kártevők kiemelten az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) elleni növényvédőszeres védekezés költségéhez vissza nem térítendő támogatást biztosítson.

A támogatás a kijuttatott növényvédőszer vételárának, illetve a gépi bérmunka-szolgáltatás díjának legfeljebb 75 százaléka lehet, hektáronként legfeljebb 12 ezer, de kérelmenként maximum 240 ezer forint. A támogatásra jogosító növényvédőszeres védekezés időszaka (mind a megelőzés, mind a betegség felszámolása kapcsán) idén 2022. május 1-től július 31-éig tart.

A támogatási kérelmet elektronikus úton: március 1. és március 31. között lehet benyújtani, míg a védekezési időszak május 1-jétől július 31-éig tart. A kifizetési kérelmeket pedig augusztus 15-éig lehet benyújtani. Fontos, hogy a növényvédőszer csak a támogatási kérelem igénylést követően vásárolható meg, ezután május 1. és július 31. közötti védekezési időszakban juttatható ki.

Magyarországon az amerikai szőlőkabócát 2006-ban, míg az általa terjesztett betegséget 2013-ban észlelték először.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink