Olcsón vitték tavaly is a magyar bort az importőrök

Fotó: Németh András Péter / Szabad Föld
Az osztrák borok háromszor drágábban kelnek el az exportpiacokon, mint a külföldön értékesített magyar borok, amelyek literenkénti átlagos exportára tavaly is egy euró alatt maradt.

A magyarországi borfogyasztás az évente egy főre jutó mennyiség alapján az Európai Unióban az első 10 között van – írta egy kiadványában a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Ugyanakkor megfigyelhető, hogy csökkenő pályára került: 2018-ban még 24,6, 2019-ben 21 liter volt. Világviszonylatban a legnagyobb egy főre jutó fogyasztás ennek a kétszerese körül mozog, a franciák, az olaszok és a portugálok állnak az első három helyen. A globális fogyasztás 2018-ban és 2019-ben is mérséklődött, és a járvány miatt 2020-ban gyorsult a csökkenés üteme.

A magyar borexport a KSH adatai szerint emelkedő pályán mozgott az elmúlt években, értéke 2020-ban 120 millió euró volt, a teljes hazai termékexport 0,1 százaléka. A fő célországok Szlovákia, Németország, az Egyesült Királyság és Csehország, a kivitel hattizede ide érkezett. A borimport jóval kisebb volumenű és értékű, 20 millió eurót ért el 2020-ban. Koncentrált a behozatal, az Olaszországból, Franciaországból és Németországból bejövő bor értéke az import háromnegyedét teszi ki.

Összetételét tekintve jelentős az eltérés a hazai export és import között.

Amíg a kivitel több mint felét az alacsony egységárú, tartályban szállított bor teszi ki, addig Magyarországra jórészt a drágább, palackos borok érkeznek.

Az exportátlagárak nem érték el az 1 eurót 2020-ban, míg az importé 2,6 euró volt literenként. Uniós összevetésben csak Szlovákia átlagára alacsonyabb, mint a hazai exportár. Ausztria átlagosan háromszor, Franciaország több mint hatszor drágábban tudja értékesíteni a külpiacokon a bort.

Tavaly a világ országai összesen 105,8 millió hektoliter bort értékesítettek külföldi piacokra. Bár a bor exportmennyisége 1,7 százalékkal mérsékődött, értéke 6,7 százalékkal volt kisebb 2019-hez képest. A legnagyobb exportot Olaszország bonyolította le (20,8 millió hektoliter), viszont az értéket nézve Franciaország az első (8736 millió euró). A behozatalt vizsgálva mennyiség szerint az Egyesült Királyság (14,6 millió hektoliter), érték alapján az Egyesült Államok (5160 millió euró) a legfőbb importőr.

A 2020-ra szóló becslés szerint globálisan összesen 7,3 millió hektár szőlőültetvény volt, ennek több mint 13 százaléka, 961 ezer hektár Spanyolország területén. Ugyanakkor a legtöbb bort, 47,2 millió hektolitert Olaszországban termelték, míg nemzetközi szinten összesen 258 millió hektoliter körülire becsülik az előállított bor mennyiségét.

A hazai bortermelés 2015 óta évi 300 millió és 360 millió liter között alakult. Ezzel Magyarország az EU hatodik legnagyobb termelője, a közösség teljes mennyiségének 2 százalékával. A világ első 15 bortermelője között is szerepel hazánk. A felhasználási oldalt tekintve 33 millió hektoliter bor fogyasztásával az Egyesült Államok áll az élen, a világ összes borfogyasztását 2020-ban összesen 234 millió hektoliterre becsülik.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink