Nem húzott jól tavaly a magyar borexport

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság
Mennyiségben és euróban számolt értékben is csökkent tavaly a magyar borexport. Eközben a belföldi feldolgozói átadási árak emelkedtek.

Átlagosan 12,5 százalékkal emelkedett a hazai borok belföldi feldolgozói értékesítési ára – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legfrissebb borpiaci jelentéséből. Az első két hónap árainak összevetéséből az látszik, hogy

a fehérborok áremelkedése nagyobb mértékű, 18,2 százalékos volt, míg a vörösborok és a rozék átadási ára együttesen 7,35 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Literre vetítve az árakat: a fehérboroké 204 forintról 241-re, a vörös- és rozéboroké 255-ről 274 forintra emelkedett.

Az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott magyar borok belföldi értékesítési árait tekintve a borvidékek közül a Tokajban termelt borok ára emelkedett a legnagyobb mértékben, 18,2 százalékkal, az egri és a villányi vörös és rozé 7,4, illetve 4,9 százalékkal magasabb áron került ki a pincékből. A tokaji átlagár így is alig haladja meg a literenkénti ezer forintot (1048), az egri és a villányi pedig csupán 485, illetve 715 forint.

Nem szerepeltek jól az exportpiacokon a magyar borok az elmúlt évben:

a borkivitel mennyiségben 15,7 százalékkal, euróban számolt értékben pedig 3,4 százalékkal mérséklődött.

Értéket és volument tekintve a magyar bor főleg Szlovákiába, Csehországba, Németországba és az Egyesült Királyságba került. Ezzel szemben az importált borok értéke 2,8 millió euróval emelkedett – derül ki az AKI korábbi, a KSH adatain alapuló külkereskedelmi statisztikájából.

Az importban a palackos bor a meghatározó, ebből 68,48 ezer hektoliternyi érkezett, míg folyó (lédig) borokból csupán alig több mint félezer hektó. A palackos borok importnövekedésében a fehérborok vitték a prímet, mivel mennyiségük közel másfélszeresére bővült, míg a palackos vörösborimport csaknem 3 százalékkal zsugorodott.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink