Készül a hegyközi cuvée

Húsz éve adják össze évente a tokaj-hegyaljai települések a szőlőiket, hogy a Polgármesterek Borává váljanak.

A hagyományt folytatva az október elején megrendezett tokaji szüreti napokon a megjelent településvezetők elhozták a szőlőtermésük legjavát a bor fővárosába, hogy a finom hárslevelű és a furmint levéből a Grand Tokaj Zrt. borászatában elkészülhessen a közösséget és összefogást jelképező, aranyszínű cuvée – számolt be az eseményről a Boon.hu.

Posta György, Tokaj polgármestere mint az esemény házigazdája elmondta, hogy a Polgármesterek Borának története 2001-ben kezdődött, amikor huszonhét hegyaljai település akkori vezetői aláírták a közös együttműködés szándéknyilatkozatát. Ekkor adták össze először a szőlőt, amelyből a következő év tavaszára született meg a palackokba zárt bor, amellyel a világörökségi cím elnyerése előtt is tisztelegtek a polgármesterek.

Fotó: Kozma István / Észak Magyarország

Az ötletgazdák a Tokaj Kereskedőház (a mai Grand Tokaj) akkori vezérigazgatója, Hegedűs Zoltán, Nyikos István, a Magyar Borok Házának elnöke és Májer János tokaji polgármester voltak.

A két évtizeddel korábban megkötött egyezséget a világörökségi címmel rendelkező történelmi borvidék településvezetői 2020-ban megújították, újra elköteleződve az összefogás mellett. Az új megállapodást Tokajban a Fesztiválkatlanban írták alá, amely egyszerre szól az összefogásról és a hagyományok ápolásának fontosságáról is.

A szüreti napok keretében természetesen csak egy jelképes, kosárnyi mennyiséget adnak át, a teljes felajánlást a településekről a Grand Tokaj Zrt. tolcsvai feldolgozójába szállítják a jövő héten kedden, ahol ledarálják, kipréselik, és megkezdődik a must több hónapos utazása a díszes palackig. Érdekesség, hogy a települések általában két-három mázsa szőlőt szállítanak be, de nincs kötelező mennyiség. Aki többet ad be, az végül többet is kap vissza az elkészült borból. Az átlagosan közel ötven mázsa szőlőből körülbelül négyezer palack bor készül. De volt már ötezer palack fölötti széria is, a beadott mennyiségtől függően.

Tavasszal lesz készen

Mivel a Polgármesterek Bora kereskedelmi forgalomba nem kerül, a polgármesterek reprezentációs célokra használják, így maguk határozhatnak arról, évente mennyire van szükségük. Az összeadás mindig az őszi szüreti napok keretében történik meg, és tavasszal a Tokaji Bornapokon vehetik kézbe az új Polgármesterek Borát a települések első emberei.