Figula Mihály lett az év bortermelője

Figula Mihálynak ítélte oda az Év Bortermelője Magyarországon 2022 díjat a Magyar Bor Akadémia. Első ízben lett olyan borászé az elismerés, akinek az édesapja is elnyerte ezt a címet.

Az év borásza díjat elnyerő Figula Mihály szőlői a Balatonfüred-Csopaki borvidéki pincészet hat kilométeres körzetében találhatók, harminc hektáron. A Magyar Bor Akadémia (MBA) hangsúlyozta, hogy a díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható.

A díj odaítélésénél nagy szerepet játszott, hogy a nyertes borász igyekszik mindent a legmagasabb szinten művelni, fontosnak tartja a dűlők terméseinek szeparált kezelését, természetesen szigorú hozamkorlátozás mellett. Borai készítésénél a legfontosabb szempont a termőhelyi sajátosságok kidomborítása, melyhez a hagyományok tisztelete mellett a legkorszerűbb technikai és technológiai lehetőségeket is kiaknázza. A legmagasabb minőség elérése érdekében a szőlő gondozásától a borok palackozásáig minden folyamatot a család végez, illetve felügyel.

A nyertes édesapja, a 2008-ban elhunyt id. Figula Mihály 2000-ben lett az év borásza.

A jelölés során az öt legtöbb szavazatot kapott borász: Figula Mihály (Balatonfüred-Csopaki borvidék), Günzer Tamás (Villányi borvidék), Lamport József (Egri borvidék), Liptai Zsolt (Pannonhalmi borvidék), Vesztergombi Csaba (Szekszárdi borvidék).

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink