Elhunyt Thummerer Vilmos

Fotó: Komka Péter / MTI
Ma közölte a hírt az Egri Borút Egyesület a Facebook-oldalán, hogy 78 éves korában elhunyt Thummerer Vilmos borász.

A Thummerer-család Kárpátaljáról származott, utóbb Noszvajon lelt otthonra – írja megemlékezésében az egerhirek.hu. Thummerer Vilmos 1943 október 12-én született Kárpátalján, életútjáról a boraszportal.hu így írt a közelmúltban: A németajkú Thummerer család a második világháború alatt a front elől menekült Magyarországra, ahol aztán sok viszontagság után Egerben telepedtek le. Thummerer Vilmos édesapja erdész volt, sokáig a fiú is ezzel a hivatással kacérkodott.

Amikor apámmal jártuk az erdőt, mindenütt határos volt a szőlőterületekkel. Gyönyörű szőlőhegy volt a Pap-hegy, de szétosztották víkendtelkeknek. Sokat beszélgettünk a szőlőben dolgozó parasztemberekkel, szüretre is jártam hozzájuk

– mesélte egyszer egy interjúban.

A „pályafutás” akkor tört derékba, amikor az általános iskola után be sem hívták az erdészetire felvételizni. A következő válaszútnál, az érettségi után már másfelé húzott a szíve: 1962-ben Kecskeméten a Felsőfokú Mezőgazdasági Technikum szőlő- és gyümölcstermesztési szakán kezdte meg tanulmányait. A Csányi Állami Gazdaságban eltöltött rövid gyakornokoskodás után 1964-ben a Nagyrédei Szőlőskert Termelőszövetkezet agronómusa lett.

A TSZ-t 1972-ben hagyta ott, hogy egy akkor igencsak merésznek számító húzással saját (akkor úgy mondták: maszek) virágkertészetbe fogjon feleségével. Tulajdonképpen a rózsákkal keresett pénzből vette bérbe és ültette be az első 7 hektárt Egertől nem messze, az Áfrikában és a Mész-hegyen, hogy aztán 1984-ben (még mindig jóval a rendszerváltás előtt) létrehozza a Thummerer Pincészet és Szőlőbirtokot.

1987-ben aratta az első zajos sikert: lédig bikavér borával az országos borversenyen aranyérmet nyert és a Hungexpo különdíját is megkapta. Sokan úgy tartják, ő volt az első, akinek köszönhetően az egri bikavér addigra igencsak megtépázott hírneve elkezdhetett helyreállni.

Az egri szőlőt és pincét hamar kinőtték, más hely után kellett nézniük. „Igyekeztem nagyértékű, jó potenciállal rendelkező területeket vásárolni, először kis darabokban” – mondta 2016-ban a Vinoportnak. Így jutottak el Noszvajra, ahol megvásároltak egy – ahogy Thummerer Vilmos egyszer nevezte – „üres lyukat”, vagyis az Egri Csillagok TSZ tulajdonában álló, ám évtizedek óta elhagyatott 1400 négyzetméteres, riolittufába vájt uradalmi pincét. Hosszú évek munkájával és rengeteg lemondás árán varázsoltak ide a ma 90 hektáros birtok központját: először lakókocsiban éltek, majd 1992-ben, miután lakhatóvá alakították, három gyerekükkel beköltöztek a pincerendszerben kialakított barlanglakásba és 8 évet „húztak le” benne. „Karácsonyokor az egész család mindig a barlanglakásban gyűlt össze” – villant fel egy apró részletet azokból az időkből Pulay Polett, Thummerer Vilmos unokája.

Kati mamával az utolsó pillanatig aktívan dolgoztak a gazdaságban,

azon munkálkodtak, hogy a lehető legkiválóbb borokat hozzák létre, amihez nézetük szerint kiváló szőlő, tehetséges borász és lelkiismeretes pincemester szükségeltetik.

A Thummerer Vilmos által fémjelzett pincészetnek megalapítása óta számos hazai és nemzetközi elismerést sikerült elnyernie.

  • 1995: Thummerer Vilmos az “ÉV BORTERMELŐJE”
  • 1994 és 1996: „A LEGEREDMÉNYESEBB CSALÁDI PINCÉSZET”
  • 2011: “AZ ÉV PINCÉSZETE 2011”
  • 2013 és 2017: “MAGYARORSZÁG LEGEREDMÉNYESEBB PINCÉSZETE”
  • 2018: a MAGYAR ARANY ÉRDEMKERESZT kitüntetés
  • 2021: MINISZTERI ELISMERÉS – a borászat 2019-es évjáratú Egri Chardonnay Battonage bora aranyérmes lett

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink