Egyre keresettebb az egri borászati képzés

Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap
A hallgatók képzése mellett a helyi termelők szakmai előmenetelére is nagy hangsúlyt helyez az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, és az intézmény szőlészeti és borászati intézete.

A szőlészet még 2016-ban került az egyetem birtokába – mondta a Heves Megyei Hírlap beszámolója szerint szüretzáró sajtótájékoztatón Váczy Kálmán Zoltán, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem (EKKE) általános rektorhelyettese. Szerinte, amit akkor vállaltak, teljesítették, nemcsak oktatás, de kutatás terén is. S ez az, ami biztosítja az alapot a következő évek fejlesztéséhez. „Nagy lehetőséget jelent számukra, hogy diákjainkkal közvetlenül tanulmányozhatjuk a szőlészet és borászat tudományát, gyakorlatorientált és tudásközpontú oktatást biztosítva” – fogalmazott.

Az eseményt az egyetemi szőlőültetvény és borászat kőlyuktetői központjában tartották a szüretzárás alkalmából. A retorhelyettes hozzátette, a sikerek ellenére nem dőlnek hátra, hanem folytatják a szakmai színvonal emelését. Hegyi Ádám István birtokigazgató elmondta, az idei várhatóan különleges évjárat lesz. Kiemelte, a borkészítésben, más fogyasztási termékekkel ellentétben, nem ugyanazt a karaktert várjuk, hanem évről évre mást.

A szőlő fejlődése szempontjából hűvös tavasz előnyösnek mondható. A hideg révén ugyanis a virágzás tolódott. A meleg száraz nyárral ugyan behozta némileg a lemaradást, ám a mérések mégis eltolódást mutattak, ezért késett a szüret addig, míg a cukor- és a savtartalom egyensúlyba nem került. A súlyvesztés is jellemző volt, de a töppedés a minőségi borkészítést támogatja. Hűvös savas évjárat készül az idei szőlőből – részletezte.

Elmondta azt is, hogy a világhírű szaktanácsadó cég, a Simonit & Sirch tart metszési bemutatót. Velük együttműködve nyújt az egyetem országos szintű képzést, mely során a termőrügyek, a termőfelület szakszerű létrehozásáról, illetve a hajtásválogatásról szerezhetnek magas szintű tudást a résztvevők.

Ruszkai Csaba, az EKKE Kutatási és Fejlesztési Központjának főigazgatója elmondta, számos pályázatot nyújtottak be a közelmúltban. Fontos célkitűzésük, hogy szolgáltatásaikkal a helyi termelők szakmai előmenetelét és munkáját is segítsék.

Intenzív fejlesztés kezdődött meg 2016-ban az oktatás területén is – közölte Zsófi Zsolt, az EKKE Szőlészeti és Borászati Intézet intézetvezetője. Ez a munka mára beérett, s ennek következtében a hallgatói létszám is erőteljes növekedésbe kezdett az elmúlt időszakban. Az egyetem saját pincészetet és feldolgozót vezet, erős gyakorlatorientált képzést nyújt, korszerű technológiai oktatással. A hallgatók maguk is kiveszik a részüket a tudományos munkákból, jó az együttműködés a kutatási és fejlesztési központtal – mondta.

Nemzetközi együttműködés
Dr. Zsófi Zsolt elmondta azt is, hogy a diákok visszajelzései szerint is jó úton haladnak.
Közel száz hallgatónk van nappali és levelező tagozaton. Ez alapképzést, duális képzést és felsőfokú szakképzést is jelent. Azzal, hogy együttműködési megállapodást írtunk alá az EPLEFPA Bordeaux Girondez francia egyetemmel, a diákok egy további év eltöltésével az intézményben francia diplomát is kapnak. Nem elhanyagolható szakmai szempontból Bordeaux és Burgundia környékének megismerése sem. Az első hallgató, Takács Réka idén kezdte meg tanulmányait, s tudomásunk szerint sikerrel veszi az akadályokat – ismertette. Elmondta azt is, hogy idén a Borászok borásza utánpótlás díja is egy EKKE-hallgatóhoz került, s ez visszacsatolás arról, hogy jó úton haladnak.

Szerző: Szabadi Martina Laura

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink