Bolgár kadarka nyert a kiskőrösi borversenyen

Fotó: Barta Zsolt
Egy bulgáriai bor kapta a legmagasabb pontszámot a kiskőrösi borbírálaton, amelyre 88 minta érkezett.

Tavaly sajnos a pandémia miatt elmaradt, de ebben az évben megrendezhették a XXVI. Kadarka Nemzetközi Nagydíj Borversenyt Kiskőrösön. A pénteki rangos eseményen a hazai borvidékek nedűi mellett szerbiai, szlovákiai és bulgáriai kadarka borok is megmérettek a neves szakembereket felvonultató bizottságok előtt – írta a baon.hu.

Font Sándor az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy nehéz helyzetben vannak a szőlészek és a borászok. „A palackok jelentős része onnét érkezik, ahol most háború folyik, ráadásul csábítónak tűnik más kultúrák termesztésére átállni. A bodza tavaly 600 forintos kilónkénti árral kiváló jövedelmezőséget biztosított, míg a szőlő a 60-120 forint közötti árral alig hozott nyereséget. A gabona is kilónként 100-120 forinttal fizet és a termelési rizikó jóval kisebb” – mondta.

A borok között 80 önálló kadarka, 8 pedig kadarka cuvée volt. A legmagasabb pontszámot kapott 6 minta között végül a bizottsági elnökökkel kiegészített csúcsbizottság határozta meg a sorrendet. Az bírálók 15 arany, 46 ezüst és 24 bronz minősítést osztottak ki. A legmagasabb pontszámot a bolgár Lovico Suhindol Borászat 2019-es évjáratú Gamza „Kotta 299” nevű kadarkája kapta. A második helyen a Thummerer Pincészet 2015-ös Egri Kadarka Grand Superiorja végzett. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig a szekszárdi Pálinkás Pince Kft. 2020-as kadarkája került. A legjobb helyi kadarkának a Szentpéteri Borpince 2021-es Kadarka Rose bora bizonyult.

Nyitrayné Sárdy Diána értékelése szerint a kadarkák nagyon szépek gyümölcsösek voltak. A fűszerességet, a könnyedséget, az eleganciát számos mintánál megtalálták a döntnökök. Az elmúlt két évben forró nyarak voltak, de a kadarka borok esetében ennek a hátrányait nem érzékelték.

Ugyanakkor érdekes, hogy a klímaváltozás ellenére nem csak a mustfok növekszik, hanem a magas savtartalom is megmarad.

Probléma lesz az alkoholtartalom növekedése, ennek a visszafogása jelent a jövőben a feladatot. A szőlészeket az említett természeti változás kihívás elé állítja, azaz olyan termesztési technológiát kell kikísérletezni, amely megóvja a szőlőfürtöket – mondta.

Szerző: Barta Zsolt

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink