Hogyan lehet elegendő nyugdíjunk őstermelőként?

Forrás: Freepik
Őstermelőként számos járulékfizetési kedvezményben részesülünk, ám ezért cserébe sajnos nem sok nyugdíjra számíthatunk majd. Vajon mekkora lehet az állami juttatásunk, és mit tehetünk azért, hogy idős éveinket is anyagi biztonságban, jólétben töltsük? Szakértői csapatunk a legfontosabb, őstermelőket érintő kérdésekre ad választ.

Őstermelőként számos járulékfizetési kötelezettség alól mentesülhetünk, ami az adott pillanatban előnyösnek tűnik, ám a nyugdíjunk tekintetében problémákat okozhat.

Évente a minimálbér felének megfelelő bevétel alatt – ez idén 1,2 millió forint – egyáltalán nem kell adót fizetni, és bevételt megállapítani. Gyakori eset ezért, hogy egy családban többen is kiváltják az őstermelő igazolványt, így a bevétel is többfelé oszlik, és nem éri el a meghatározott összeget.

Az igaz, hogy ezzel kikerülik a járulékfizetési kötelezettséget, de mivel nem fizetnek nyugdíjjárulékot, nem számíthatnak állami nyugdíjra. A jelen pillanatban előnyösnek tűnő járulékfizetési kedvezmények tehát hosszú távon komoly következményekkel járhatnak.

Mire számíthatnak a nyugdíjjárulékot fizető őstermelők?

Őstermelőként alapvetően háromféle módon adózhatunk: átalányadózással, tételes költségelszámolással és 10%-os költséghányaddal.

Átalányadózás esetén, ahogy fentebb említettük, amennyiben az éves bevétel nem éri el a minimálbér ötszörösét – 2022-ben ez 12 millió forint – nincsen adófizetési kötelezettségünk. Ha ezt túllépjük, ám nem érjük el a 12 millió forint kétszeresét, lehetőségünk van kedvezményes átalányadózásra. Ilyenkor a bevétel 10%-a után kell adóznunk. Efelett azonban átkerülünk tételes költségelszámolásba.

Tételes költségelszámolás esetén amennyiben az előző évben elért bevétel nem éri el az adott év minimálbérének ötszörösét (2021-ben ez 10.044.000 forint), akkor csak a bevétel 15%-a után kell a 18,5%-os társadalombiztosítási járulékot fizetni. Afelett pedig a minimálbér 92%-a után.

Látható, hogy ez igen távol van attól az összegtől, amit például egy alkalmazott fizet hasonló nettó bevétele után. Lehetőség van arra őstermelőként is, hogy magasabb összeg után fizessük meg a nyugdíjjárulékot, azonban ezzel igen kevesen élnek. Elég beszédes adat, hogy az őstermelőknek több mint kétharmada nem fizet önálló nyugdíjjárulékot, a fennmaradó egyharmad pedig nagyrészt csak a kötelező mértékben.

A tb-járulékot fizető őstermelők nagyságrendileg csak az öregségi minimálnyugdíjra számíthatnak, amelynek összege jelenleg 28.500 forint.

Mi lehet a megoldás az őstermelők számára?

Hogy őstermelőként ne kelljen nélkülözni nyugdíjasként, azért lépéseket kell tenni.

Az egyik út, amit már fentebb is említettünk, hogy őstermelőként lehetőség van nyilatkozattal vállalni, hogy a meghatározott járulékalapnál magasabb összeg után fizetünk tb járulékot. Ez pedig magasabb összegű nyugdíjat fog eredményezni.

Ez a megoldás azonban nem teljesen ideális. Egyrészt mivel mezőgazdasági területről van szó, nehéz meghatározni azt az összeget, amelyet nehezebb időszakban is fizetni tudunk.

Másrészt a nyugdíjrendszer sajátosságai miatt a jövőben csökkenni fog a nyugdíjak mértéke. Tehát egyáltalán nem biztos, hogy a magasabb járulékfizetéssel garantáljuk időskori megélhetésünket.

Ennél sokkal kiszámíthatóbb megoldás az öngondoskodás, vagyis a megfelelő megtakarítás létrehozása, amelyből fedezni tudjuk nyugdíjas éveinket.

Erre a célra mára számos lehetőség áll a rendelkezésére, az ingatlan kiadástól kezdve a különböző pénzügyi termékekig. Mivel az állam is tisztában van azzal, hogy a jövőbeli nyugdíjak összege nem lesz már elegendő a megélhetésre, így öngondoskodásra ösztönzi a lakosságot.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a különböző nyugdíjcélú megtakarítások esetében 20%-os adójóváírást biztosít. A számlánkon gyűlő pénz a kamatos kamatnak köszönhetően folyamatosan gyarapodik, így lejáratkor jelentős összeghez juthatunk hozzá, amelyet akár havi járadék formájában is kérhetünk.

Ezen előnyök kihasználása őstermelőként nem egyszerű, hiszen személyi jövedelemadó fizetése nélkül alapvetően nem lehetséges az adójóváírás igénybevétele. E téren azonban legális kiskaput jelent a legnépszerűbb nyugdíjcélú termék, a nyugdíjbiztosítás, amely esetében van lehetőség erre. A témáról részletesen érdemes tájékozódni az alábbi szakmai blogon.

Mekkora összeget érdemes havonta félretenni nyugdíjcélú megtakarításként?

Ez attól függ, hogy hány évünk van még hátra a nyugdíjig, és mekkora havi összeg az, amellyel fenn tudjuk tartani az általunk kívánt színvonalat, és ehhez mennyi öngondoskodásra van szükség. Általánosságban elmondható, hogy egy 35 évesen indított, havi 40.000 forintos nyugdíjcélú megtakarítással már egy 300.000 forint körüli nyugdíj érhető el.

Érdemes azonban alaposan tájékozódni az egyes nyugdíjcélú megtakarítások lehetőségeiről. A nyugdijmaskeppen.hu blogján például hasznos információk, és kalkulátor is található, amellyel kiszámolhatjuk, mennyit kell félretennünk havonta jelenlegi életszínvonalunk fenntartásához. Érdemes tehát mezőgazdasági őstermelőként nem csak a kedvezményekkel élni, hanem a jövőbe tekinteni, és az öngondoskodási lehetőségeket igénybe venni, minél hamarabb.

Sponzorált tartalom

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink