Időjáráshatás: szélsőséges eredmények a kukorica-fajtakísérletben

Fotó: Huszár Gábor / Kisalföld
A kukorica posztregisztrációs fajtakísérletében tíztonnás átlagtermés-különbség is előfordult egyes helyszínek között, ami jól jelzi, mekkora hatása volt idén az időjárásnak az őszi betakarítású növények hozamára.

Idén már tizenötödik alkalommal szervezték meg az országos kukorica posztregisztrációs fajtakísérletet, a tíz teszthelyszín egyike Székkutas volt, a fajták között pedig a Szegedi GK Bajnok mérette meg magát. A Gabonatermesztők Országos Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Vetőmag Szövetség kukorica posztregisztrációs fajtakísérletében tizenkét fajtatulajdonos 46 hibridjét vetették el tavasszal. A kísérletnek helyt adó 11 helyszín – Abaújszántó, Bóly, Hajdúböszörmény, Iregszemcse, Jánoshalma, Jászboldogháza, Mezőhegyes, Püski, Székkutas, Szombathely, Tordas – eltérő termőhelyi adottságai még széles körű adatelemzésre adtak lehetőséget – írja a délmagyar.hu.

A hibrideket a vetést megelőzően közjegyző jelenlétében kódolták. Ezzel a kísérlet kivitelezői és értékelői függetleníteni tudták magukat minden külső körülménytől. A kiértékelést az összes helyszín adatainak beérkezését követően a NÉBIH szakemberei végezték.

A vetéseket a tavaszi rendkívüli szárazság kissé hátráltatta, de végül a májusi csapadéknak köszönhetően a kelés egyöntetű volt. A rendkívül száraz nyári időjárás problémákat okozott a termékenyülés-szemkitelítődés időszakában, különösen a Dunántúlon.

A kísérleti eredmények jól mutatják, hogy idén az országon belül jelentős különbségek voltak a termésmennyiség tekintetében, mert az aszály eltérő mértékben érintette a különböző területeket.

A szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. GK Bajnok fajtája a korai érésű „mezőnyben indult”, 9,93 tonnás hektáronkénti hozamával elmaradt a 10,59 tonnás országos átlagtól.

Ugyanakkor hazai pályán, Székkutason jól teljesített, 10,47 tonnás termése ott több mint egy mázsával volt magasabb a 18 fajta átlagánál. Püskiben még ennél is többet, 13,50 tonna/hektáros szemtermést produkált, de itt szinte mindegyik tesztelt fajta kiválóan teljesített.

Püskiben az átlag 15 tonna feletti volt, míg Mezőhegyesen 5 tonna alatti – erős összefüggésben az időjárással.

A körülmények különbözőségét mutatja, hogy a vetéstől a virágzásig az egyik teszthelyszínen 92, a másikon mindössze 68 nap telt el átlagosan a 18 fajtánál. A „leggyorsabbnak” Bóly bizonyult, a szegedi Gabonakutató GK Bajnok fajtájának is itt kellet a legkevesebb idő a vetéstől a virágzásig, pontosan 73 nap. A legtöbb pedig Iregszemcsén, ami 92 nap volt.

Szerző: Kovács András

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink