Rendkívüli szárazság teszi tönkre a marokkói gazdálkodókat

Forrás: fri.fr
A szárazság és a túlszivattyúzás elvágta az egyik legjelentősebb marokkói folyó és a tenger közötti kapcsolatot. Már a talajjavítás és szivattyúk felszerelése sem hoz megoldást. A helyi gazdák számára ez nagy csapás.

Az évek óta tartó szárazság és a túlszivattyúzás következményeként az észak-afrikai királyság egyik leghosszabb folyója, a marokkói Moulouya nem sokkal a tenger előtt állt meg. Az algériai határ közelében fekvő terület gazdálkodói számára létfontosságú 500 kilométeres vízi út utolsó szakaszát most egy homokpad választja el a Földközi-tengertől, derül ki a Radio France Internationale beszámolójából.

„Ez az első alkalom, hogy a Moulouya nem folyik tovább a tengerbe”

– mondta Mohamed Benata, marokkói ökológus. A víz túlszivattyúzása miatt gyengült az áramlás. És ahogy a folyó édesvize visszahúzódik,

a sós tengervíz felkúszik a folyómeder körüli talajvízbe, ami akár 15 kilométerrel beljebb is tönkreteszi a gazdákat.

– tette hozzá. A területen termelt dinnyék idén sápadtak, sárgák és torzak. A helyi gazdálkodóknak már a talajjavítás és szivattyúk felszerelése sem hoz megoldást, mert alig esik az eső, a folyó pedig sós. Egy helyi gazda szerint megsemmisítő csapást jelentett számukra a közeli Zaio városában nemrég létesült szivattyútelep, ami 30 ezer hektárnyi mezőgazdasági területet képes öntözni.

Egy gazda sétál a kiszáradt dinnyeföldjén, FADEL SENNA AFP
Fotó: rfi.fr

A tengervíz literenként akár 35 gramm sót is tartalmazhat, míg az édesvíz általában kevesebb mint fél grammot – de

az itteni sós folyóvíz sótartalma elérheti akár a hét grammot is. Ez katasztrófát jelent a terület élővilágára nézve.

Mohamed Bousfou, a marokkói mezőgazdasági minisztérium regionális igazgatójának álláspontja szerint a rendkívüli szárazság miatt a terület gyümölcstermesztői előnyben részesülnek, hisz az elhalt fák pótlása sokkal hosszabb időt vesz igénybe, mint a szezonális növényeké. A túlszivattyúzást azonban elutasította, mint a szikesedés okát.

A szivattyútelepek mindenképpen hatással vannak a folyó vízhozamára, de tanulmányokat végeztek, hogy elkerüljék az egyensúlyhiányt

– mondta az Bousfou. A mezőgazdasági minisztérium előrejelzése szerint a következő évtizedekben Marokkó-szerte súlyosbodó szárazság várható, a csapadék mennyisége 11 százalékkal csökken, az átlaghőmérséklet pedig 2050-re 1,3 Celsius-fokkal emelkedik.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink