Több szorgos kézre lenne szükség a mezőgazdaságban

Forrás: HG Kisalföld
Fotó: Huszár Gábor
Az országos statisztikai adatok alapján pont akkor dolgoznak kevesebben a mezőgazdaságban, amikor a legnagyobb szükség lenne rájuk. A foglalkoztatottak számának csökkenése kifejezetten a mezőgazdaságot sújtja.

Ez év első negyedévében közel 203 ezren dolgoztak a mezőgazdaságban országszerte. A második negyedévben azonban jelentős csökkenés történt; 4100 fővel kevesebben végezték el a mezőgazdasági munkákat. Bár a csökkenés a negyedévek között is jelentős, az idei második negyedéves adatok közel 15 000 fővel maradtak el a tavalyi év azonos időszakához képest – írja a FEOL.

Az idén júliustól szeptemberig terjedő időszakban azonban az összes nemzetgazdasági ágban foglalkoztatottak száma 36 ezer fővel volt több, mint egy évvel korábban.

Tehát a foglalkoztatottak számának csökkenése kifejezetten a mezőgazdaságot sújtja. Márpedig az agráriumban nem lehet minden folyamatot gépesíteni.

Hazánkban az elsődleges munkaerőpiacon 58 ezer ember dolgozik, a külföldön dolgozók száma 19 ezerrel csökkent. Érdekes jelenség, hogy míg a férfi foglalkoztatottak száma csökkent 9 ezerrel, addig foglalkoztatási rátájuk 0,7 százalékponttal, 78,3 százalékra nőtt demográfiai okokból. A nők esetében azonban emelkedett a foglalkoztatottak létszáma 25 ezerrel és a foglalkoztatási ráta nőtt 1,7 százalékponttal 68,9 százalékra.

A országban jelenleg a foglalkoztatottak száma 4,6 millió fő, ebből 2,1 millió a női munkavállaló. A munkanélküliség ugyan csökken, de még így is 98 ezer férfi és 91 ezer nő nem dolgozik, miközben az agráriumban egész évben lenne munka.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink