Amikor a saját zöldségeskertünkről döntünk, gyakran évről évre ugyanazt a zöldségkészletet választjuk. Eközben a növényvilág számos kiváló fajt kínál számunkra – ízleteseket, egészségeseket és könnyen termeszthetőket. A számunkra kevéssé ismert zöldségek remek ötletet jelentenek a menü változatosabbá tételére és a kulináris távlatok bővítésére. Az elfeledett zöldségek, amelyeket egykor gyakran termesztettek a házi kertekben, szintén újra népszerűek. Az új ízek és színek, a számunkra újszerű zöldségfélék lenyűgöző formái érdekes élményt jelentenek, amelyet néhány zacskó mag felhasználásával könnyen megvalósíthatunk. Tudja meg, milyen zöldségeket vethet a kertjében, és élvezze a tányérján a csodálatos változatosságot.
Ritka zöldségek
Az üzletek és piacok kínálata folyamatosan bővül. Az egzotikus zöldségek és gyümölcsök mindennapi vásárlásaink részévé válnak. De vajon megéri-e gyakran jelentős pénzt fizetni értük, amikor magunk is vethetünk ilyeneket? Ráadásul a saját kertünkből származó zöldségek finomabbak, nem tartalmaznak növényvédő szert és műtrágyát. A kevéssé ismert zöldségek termesztése semmivel sem nehezebb, mint azoké, amelyekhez a leggyakrabban nyúlunk. A látszat ellenére a kevéssé ismert zöldségek magjai különösebb gond nélkül beszerezhetők. Megvásárolhatók a nagyobb kertészeti központokban vagy az online kertészeti áruházakban. A nem túl népszerű zöldségfajták tápértéke magas, és nem csak alapvető tápanyagokban gazdagok, hanem speciális, egészségünket támogató anyagokban is.
Milyen újdonságokat vethetünk a kertbe
A zöldségek listája, amelyeket a kertünkbe meghívhatunk, nagyon hosszú. A nem túl népszerű és évek óta elfeledett zöldségek érdekes alternatívát jelentenek egy unatkozó vagy ihletet kereső kertész számára. A könnyen termeszthető és ízletes fajok közül néhány különösen figyelemre méltó. Azok a növények, amelyek a kertben és a konyhában új élményekkel szolgálnak számunkra:
- Pozdor [Scorzonera] – barna héjú gyökérzöldség, finom, fehér, lédús húsú. Közvetlenül a talajba történő tavaszi vetésre alkalmas. A pozdor gyökér ideális főzéshez és sütéshez. Ez egy gazdag összetételű, sok vitamint és ásványi sót tartalmazó zöldség.
- Karórépa – elfeledett gyökérzöldség, nagyon igénytelen és könnyen termeszthető. Előzetes palántázást igényel. Korábban ez volt a parasztok és városi szegények étrendjének alapja.
- Kínai bab – több méter hosszú inda, hosszú, édeskés hüvelyekkel. A zöldbabhoz hasonló felhasználású növény.
- Kiwano – vagyis tüskés uborka. A zöld húsú narancssárga gyümölcsök nagyon frissítőek. Termesztve hasonló igényei vannak, mint az uborkának.
- Csicsóka – ennek a növénynek a dióhoz hasonló ízű gumói ehetőek, és sokféleképpen elkészíthetők. Az ültetésen kívül szinte nem igényel semmilyen munkát.
- Kövér porcsin – tápláló zöldség, amelynek hasznos része a szár és a levelek. A sós-savanyú íz kiváló kiegészítője salátáknak, szószoknak és leveseknek. Helyettesítheti a spenótot. Nyáron vetik, rövid a tenyészideje, szezononként többször lehet betakarítani.
- Spárgasaláta – vastag, hosszú szárat hoz létre, levélcsóvával. Íze a római salátához hasonló. A zöldség minden föld feletti része ehető. Termesztése tavasszal és nyáron lehetséges. Közvetlenül a földbe vetve és palántáról is jól növekszik.
- Bordáskel Pak Choi – szokatlan, laza, hosszúkás fejeket hoz létre. A lédús levélnyélű levelek alkalmasak a használatra. Földbe vethető, vagy palántáról nevelhető.
A nem túl népszerű zöldségek nagyszerű ötletet jelentenek egy új ízélményhez. Hála nekik, a jól ismert ételek friss, más ízt kaphatnak. Ezek a növények jól tűrik klímánkat, termesztésük nem nehéz. Újabb zöldségek megismerése nem kell, hogy drága legyen. A saját zöldségeskertünkben elvetve olyan hajtásokat fogunk kapni, amelyeket elégedetten alakíthatunk át a világ egyik konyhájának egzotikus ételévé. Sok érdekes és ritka zöldség található ebben az üzletben: https://gardenseedsmarket.com/zoeldseg-magok/