Uniós támogatás: a gazdálkodók idén 50 helyett 70 százalékos előleget kaphatnak

Az Európai Bizottság azért engedélyezte ezt az eltérést, hogy segítse a gazdálkodókat a háború és az aszály által okozott likviditási problémák leküzdésében. Az unió végre elismeri, hogy „Oroszország jelenlegi háborúja Ukrajnában és a közel-keleti konfliktusok azzal a kockákzattal járnak, hogy meghosszabbodnak a meglévő nehézségek, mint például a magas inputárak, és újabb zavarokat idéznek elő a nemzetközi árukereskedelemben...”

A tagállamok a mezőgazdasági területalapú támogatások (közvetlen kifizetések) 50 százaléka helyett legfeljebb 70 százalékos előleget fizethetnek a gazdálkodóknak, a terület- és állatalapú vidékfejlesztési dotációk esetében pedig legfeljebb 75 százalékot (agrár-környezetvédelmi és éghajlat, ökológiai mezőgazdaság, állatjólét stb.), amelyet a 2116/2021 EU-rendelet alapján ítéltek oda.

Ennél nagyobb előleg nyújtható majd a 1306/2013-as EU rendelet (KAP 2014. évi többéves kötelezettségvállalások) alapján kapható, területi- és állat alapú vidékfejlesztési prograom keretében nyújtott támogatások esetén: ezeknél a tagállamok akár 85 százalékos előleget is fizethetnek. Ezen túlnyomórészt európai költségvetésből nyújtott támogatások előlegét 2024. október 16. és november 30. között kell kifizetni.

A két rendeletben, a 2434/20244-es és a 2445/2024-es foglalt végrehajtási rendeletet 2024. szeptember 12-én, csütörtökön tették közzé az Európai Unió Hivatalos Lapjában.

Az Európai Bizottság a fenti mentességeket azért adta meg, hogy segítse a mezőgazdasági termelőket az Unióban az olyan likviditási problémák kezelésében, amelyek a „kedvezőtlen események rendkívüli kombinációjából eredő rendkívüli helyzetből adódtak, mint például Oroszország jelenlegi ukrajnai inváziója, amely az ország konfliktusainak következménye. Közel-Kelet és szélsőséges időjárási jelenségek Közép-, Dél- és Kelet-Európában”.

Az Európai Fórum indoklása szerint „Oroszország jelenlegi inváziója Ukrajnában és a közel-keleti konfliktusok azzal a kockákzattal járnak, hogy meghosszabbodnak a meglévő nehézségek, mint például a magas inputárak, és újabb zavarokat idéznek elő a nemzetközi árukereskedelemben, beleértve a kereskedelem eltérítését, ami megnövekedett szállítási költségekhez és késésekhez vezet. Az ilyen folyamatok és bizonytalanságok nyomást gyakorolnak a termelési tényezők áraira, drágítva azokat. Ezek az események a kereskedelmi szokásokat is megzavarják, és jelentős hatást gyakorolnak a nyersanyagárakra és a mezőgazdasági piacokra.

Az olyan inputanyagok, mint az energia és a műtrágyák ára továbbra is nagyon magas minden mezőgazdasági ágazatban. Az Unión belül a mezőgazdasági termelők és az élelmiszerlánc-üzemeltetők egyéb termelési tényezőinek árai az Unióban, mint például a növényvédő szerek és az állat-egészségügyi kezelések, a gépek és a csomagolás árai az általános inflációval összhangban emelkedtek.

A mezőgazdasági alapanyagok, például a gabona és a takarmány árai azonban továbbra is viszonylag alacsonyak, ami csökkenti a gazdálkodók haszonkulcsát. Egyes tagállamokban különösen nehézzé vált a helyzet, mivel 2023-hoz képest tovább romlott a tényezőárak és a nyersanyagárak aránya, különösen a gabona- és takarmánytermelők esetében.

Emellett a közelmúlt kedvezőtlen időjárási eseményei, mint például a rövid időn belül leesett túlzott csapadék, a késői fagyok és egyes régiókban helyi áradások, máshol a vízhiány, valamint Közép-, Dél- és Kelet-Európa több részén a hőhullámok, várhatóan negatívan befolyásolják a betakarítás mennyiségét.

Ezek a körülmények valószínűleg likviditási problémákat okoznak a mezőgazdasági termelők számára Unió-szerte, mivel a kedvezőtlen események hatással vannak a termelési tényezők és a mezőgazdasági áruk áraira. Ezt tovább tetézik az európai pénzügyi piacok magas kamatai. Tekintettel ezekre a körülményekre, a tagállamok számára lehetővé kell tenni, hogy megnövelt előlegeket fizessenek a 2024-es pályázati évre, hogy kezeljék azokat a likviditási problémákat, amelyekkel a mezőgazdasági termelők Unió-szerte találkozhatnak.” – olvasható az indoklásba.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink