Meghalt a tiramisu olasz megalkotója

A világ, az egyik leghíresebb és legkedveltebb desszertjének atyjának tartotta a 81 éves korában meghalt Roberto „Loli” Linguanotto, trevisói szakács és cukrászt.

Mindenki a tiramisù, vagyis a világ egyik leghíresebb és legkedveltebb desszertjének atyjának tartotta a 81 éves korában meghalt Roberto „Loli” Linguanotto, trevisói szakács és cukrászt – jelentette be vasárnap a La Repubblica. Szerény, visszafogott és munkája iránt szenvedélyes ember volt, sok éven át külföldön, vagyis nem Olaszországban élt, mielőtt visszatért szülővárosába, Venetóba.

A tiramisu atya

Ő volt az, aki a 60-as évek végén feltalálta a tiramisu modern változatát. A cukrász akkoriban még pályafutása elején járt, és Treviso központjában, a „Beccherie” nevű híres étteremben dolgozott, ahol a desszert a klasszikus zabaglione variációjaként készült. A ma már az egész világon ismert édességet az itáliai konyhaművészet is a venetói Trevisóból származtatja. A tiramiszu (olaszosan: tiramisú) elnevezése is a venetói nyelvjárásból ered és arra utal, hogy a kávés édesség „feldobja” azt, aki fogyasztja.

Linguanotto nevéhez fűződik ennek a kortárs és népszerű desszertnek az elkészítése. Bár sokan ezt a desszertet a 18. és 19. századnak tulajdonítják, a valóságban – ahogy Clara és Gigi Padovani, a „Tiramisù” című könyv szerzői mesélik – a 20. század 40-es és 60-as évei között jelent meg északkeleten. Linguanotto-t pedig alkotójának tartják, bár egyéb varriációkkal mások is megjelenhettek akkorra.

Linguanotto halála veszteség, amely megrázta a cukrászsütemény világát, de a politikai világot is. Kezdve Veneto kormányzójával, Luca Zaiával, aki részvétüzenetet küldött: „Csatlakozom Roberto Linguanotto távozása miatti fájdalomhoz, aki változást jelentett a cukrászsütemények terén. A Tiramisù ma már világszerte elismert kulináris kiválóság, és az ilyen arányú siker érdeme cukrászmesteri tudásának, valamint annak a vágyának is köszönhető, hogy ezt a velencei finomságot egyedivé és utánozhatatlanná kívánja tenni, ezzel a tiramisut a nemzeti desszertek élvonalába emelve. és nemzetközi”.

Luca Zaia még 2013-ban jelnetette be, hogy az Európai Unió illetékes intézményeinél a tiramisu garantáltan hagyományos különlegességként való elismerését kezdeményezte.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink