Nőtt a német hústermelés az év első felében

Forrás: Getty Images
Az előzetes eredmények szerint a németországi kereskedelmi vágóhidak csaknem 3,4 millió tonna húst állítottak elő 2024 első felében. A Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) szerint ez 1,3 százalékkal volt több, mint az előző év azonos időszakában.

Az idei év első hat hónapjában összesen 24 millió sertést, szarvasmarhát, juhot, kecskét és lovat, valamint 344,3 millió csirkét, pulykát és kacsát vágtak le a vágóhidakon. Ez azt jelenti, hogy 2016 óta először nőtt kis mértékben a sertéshústermelés az év első felében. Az év első hat hónapjában a németországi gazdaságok 21,9 millió sertést vágtak le. Ez enyhe, 0,4 százalékos (78 100 állat) növekedést jelent az előző évhez képest. E sertések 96,6 százaléka (21,2 millió) hazai eredetű. Itt is 0,4 százalékos a növekedés, ami 86 600 állatot jelent. Emellett 734 ezer külföldi eredetű sertést vágtak le az első félévben, ami pedig 1,1 százalékos csökkenés az előző év azonos időszakához képest. A külföldi eredetű sertések aránya az összes levágott sertésből 3,4 százalék volt 2024 első felében.

A sertéshús termelése 2024 első félévében 2,1 millió tonna volt, 1,1 százalékkal (22 400 tonnával) több, mint az előző év azonos időszakában. 2016 óta először, a német vágások folyamatos visszaesése után az év első felében kismértékben nőtt a sertéshústermelés. Akkor, vagyis 2016 első felében viszont 7,4 millióval több sertést vágtak le, és 2,8 millió tonna sertéshúst termeltek, 661 400 tonnával többet, mint 2024-ben.

A marhahústermelés 2,5 százalékkal magasabb, mint az előző év azonos időszakában

Összességében 2024 első felében mintegy 1,5 millió szarvasmarhát vágtak le a németországi gazdaságok. Az előző évhez képest ez 1,3 százalékos növekedést jelent (plusz 18 300 állat). A megtermelt marhahús mennyisége 2,5 százalékkal 496 600 tonnára (12 000 tonnával) nőtt 2023 első félévéhez képest. A szarvasmarhák átlagos vágási súlya alig 337 kilogramm volt, mintegy 4 kilogrammal magasabb, mint az előző év azonos időszakában.

A baromfihús-termelés 1,3 százalékkal nőtt

Az idei év első felében összesen 344,3 millió különböző baromfifajtát vágtak le Németországban. Bár a levágott állatok száma alig nőtt, 2024 első felében mintegy 780 700 tonna baromfihús készült, 1,3 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában (plusz 9 700 tonna).

A sertéshús részesedése a legnagyobb a termelésben

A sertéshús évek óta a legnagyobb részesedéssel rendelkezik a kereskedelmi hústermelésben Németországban. 2024 első felében a megtermelt hús 62,0 százaléka levágott sertésből származott. Ezt követte a baromfihús 23, százalékos és a marhahús 14,6 százalékkal. A juh-, kecske- és lóhús a teljes termelés mindössze 0,4 százalékát tette ki.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink