Az idei év első hat hónapjában összesen 24 millió sertést, szarvasmarhát, juhot, kecskét és lovat, valamint 344,3 millió csirkét, pulykát és kacsát vágtak le a vágóhidakon. Ez azt jelenti, hogy 2016 óta először nőtt kis mértékben a sertéshústermelés az év első felében. Az év első hat hónapjában a németországi gazdaságok 21,9 millió sertést vágtak le. Ez enyhe, 0,4 százalékos (78 100 állat) növekedést jelent az előző évhez képest. E sertések 96,6 százaléka (21,2 millió) hazai eredetű. Itt is 0,4 százalékos a növekedés, ami 86 600 állatot jelent. Emellett 734 ezer külföldi eredetű sertést vágtak le az első félévben, ami pedig 1,1 százalékos csökkenés az előző év azonos időszakához képest. A külföldi eredetű sertések aránya az összes levágott sertésből 3,4 százalék volt 2024 első felében.
A sertéshús termelése 2024 első félévében 2,1 millió tonna volt, 1,1 százalékkal (22 400 tonnával) több, mint az előző év azonos időszakában. 2016 óta először, a német vágások folyamatos visszaesése után az év első felében kismértékben nőtt a sertéshústermelés. Akkor, vagyis 2016 első felében viszont 7,4 millióval több sertést vágtak le, és 2,8 millió tonna sertéshúst termeltek, 661 400 tonnával többet, mint 2024-ben.
A marhahústermelés 2,5 százalékkal magasabb, mint az előző év azonos időszakában
Összességében 2024 első felében mintegy 1,5 millió szarvasmarhát vágtak le a németországi gazdaságok. Az előző évhez képest ez 1,3 százalékos növekedést jelent (plusz 18 300 állat). A megtermelt marhahús mennyisége 2,5 százalékkal 496 600 tonnára (12 000 tonnával) nőtt 2023 első félévéhez képest. A szarvasmarhák átlagos vágási súlya alig 337 kilogramm volt, mintegy 4 kilogrammal magasabb, mint az előző év azonos időszakában.
A baromfihús-termelés 1,3 százalékkal nőtt
Az idei év első felében összesen 344,3 millió különböző baromfifajtát vágtak le Németországban. Bár a levágott állatok száma alig nőtt, 2024 első felében mintegy 780 700 tonna baromfihús készült, 1,3 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában (plusz 9 700 tonna).
A sertéshús részesedése a legnagyobb a termelésben
A sertéshús évek óta a legnagyobb részesedéssel rendelkezik a kereskedelmi hústermelésben Németországban. 2024 első felében a megtermelt hús 62,0 százaléka levágott sertésből származott. Ezt követte a baromfihús 23, százalékos és a marhahús 14,6 százalékkal. A juh-, kecske- és lóhús a teljes termelés mindössze 0,4 százalékát tette ki.