A Cesena központú olasz ENEA kutatóintézet egy olyan új technológiát fejlesztett ki, amellyel a szennyvíztisztító telepeken kezelt víz felhasználható lesz gyümölcsök és zöldségek termesztésére, és akár 30 százalékkal csökkentheti a nitrogénműtrágyák felhasználását.
A kutatók az első kísérleteket őszibarack fák és paradicsompalánták öntözésével végezték, és őszibarack esetében analitikai módszerekkel kimutatták, hogy 32 százalékkal kevesebb nitrogént és 8 százalék foszfort lehet megtakarítani a kezelt szennyvíz alkalmazásával.
Bár a baktériumtartalom miatt lehetne aggódni, a kutatók szerint sem a paradicsompalántákban, sem a gyümölcsökben nem volt nyoma Escherichia coli fertőzésnek, sőt, magában a talajban sem lehetett kimutatni a baktériumterhelés jelentős növekedését.
Az eddigi eredmények szerint ez a technológia bármilyen szennyvíztisztító telepen alkalmazható, és új, nem hagyományos vízforrást biztosíthat a kertészeti termelés számára.