A német kormány felfüggeszti a környezet- és fajtavédelmet

Az uniós szankciók okozta energiaválság miatt, a zöldeket is magába foglaló koalicíós német kormány felfüggeszti a környezet- és fajtavédelmi törvény alkalmazását, annak érdekében, hogy gyosítsa a szélerőművek telepítését.

A német kormány hétfőn egy sor intézkedésről döntött a szélenergia és a napelemes rendszerek elterjedésének felgyorsítása érdekében. Ezen döntések az Európai Unió új vészhelyzeti rendelete alapján születtek. Az Európai Unió 2022. december végén fogadta el a vészhelyzeti rendeletet (EU 2022/2577 rendelet), hogy az energiaellátási problémák súlyosbodó helyzetére, a megújuló energiák bővítésével reagáljon. A rendelet az év eleje óta van érvényben, és 18 hónapig hatályos – egyelőre. Erre az időszakra ad lehetőséget arra, hogy a tagállamok felülírjanak néhány környezetvédelmi és fajvédelmi előírást.

Ma a szövetségi kormány elindított egy olyan szélerömőtelepítési gyorsítót, amilyennel korábban nem rendelkeztünk

– mondta Robert Habeck szövetségi gazdasági miniszter az Agrarheute szerint az EU vészhelyzeti rendeletéről szóló tegnapi döntésről. A szél- és fotovoltalikus rendszerek, villamos hálózatok gyorsabb bővítése mellett a hőszivattyúk engedélyezését is egyszerűsíteni kell – tette hozzá.

Habeck ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a fajvédelem fontos és „anyagi támogatása is megmarad”. A Szövetségi Gazdasági Minisztérium (BMWK) szerint az egyszerűsített engedélyezési eljárások a szárazföldi és tengeri szélturbinákra, valamint a kijelölt megújuló energiával és hálózati területeken megvalósuló hálózati infrastrukturális projektekre vonatkoznak. A már stratégiai környezeti vizsgálaton (SKV) átesett, kijelölt megújuló energiaforrások bővítését célzó projektek esetében a környezeti hatásvizsgálat (KHV) és a fajvédelmi vizsgálat nem szükséges. Ezenkívül a madárvédelmi irányelv és az élőhelyvédelmi irányelv előírásait felülírják az új rendelettel.

A BMWK szerint az új szárazföldi és tengeri szélturbinák engedélyezési eljárását 2024 közepe előtt el kell kezdeni. Ez a határidő az új elektromos hálózatokra is vonatkozik, amelyeket szintén legalább 110 kV-os feszültségre kell tervezni. A már megkezdett jóváhagyási eljárásokat is fel kell gyorsítani az egyszerűsítésekkel. A tárca szerint a napenergia- és hőszivattyús rendszerek áramellátásáról, bővítéséről szóló uniós rendelet előírásai közvetlenül alkalmazhatók. Ezenkívül a fotovoltaikus rendszerek telepítésére vonatkozó engedélyezési eljárások időtartamát három hónapra csökkentették. Az 50 kW alatti napelemes rendszerek is fiktív jóváhagyást kapnak: Ha a hatóság egy bizonyos időn belül nem tiltakozik egy ilyen napelemes rendszer megépítése ellen, az engedélyt megadottnak kell tekinteni.

A hőszivattyúk telepítésének engedélyezési eljárásai is lerövidülnek: 50 MW-nál kisebb teljesítmény esetén egy hónapra, geotermikus hőszivattyúk esetében három hónapra. Csatlakozási jogot létesítenek 12 kW-ig, illetve 50 kW-ig saját fogyasztású hőszivattyúkhoz is.

.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink