Hátfájástól szenved? Megfejtették milyen ételek segíthetnek és melyek árthatnak

Íme azok a zöldségek, gyümölcsök, teák és fűszerek, amelyek segíthetnek elkerülni, vagy enyhíteni a hátfájást.

Bár sok napi tevékenységünk és szokásunk hozzájárul a hátfájáshoz, azt kevesen tudják, hogy ebben szerepe lehet annak is, hogy mit eszel. Szakértők szerint, a gyulladáscsökkentő étrend kulcsfontosságú a hátfájás csökkentésében. Az omega-3-ban gazdag növényi alapú étrend a legjobb megoldás a fájdalom elkerülésére vagy leküzdésére.

Számos élelmiszerről kimutatták, hogy csökkenti (vagy fokozza) a gyulladást, amely a hátfájás egyik ismert oka. Tehát, ha hátfájása van, az étrend megváltoztatása segíthet elkerülni. Vagyis lehetséges, hogy amit eszel, az hozzájárulhat a hátfájásodhoz? Van rá esély – szögezik le a szakértők.

Amennyiben hajlamos a hátfájásra, vegye figyelembe az alábbi étrendi tippeket:

Fogyasszon zöldségeket a hátfájás leküzdésére.
A főleg növényi alapú étrend, amely például len- és chiamagot tartalmaz, valószínűleg a legjobb megoldás a gyulladások elkerülésére, különösen, ha omega-3-ban gazdag hidegvízi halakkal, például lazaccal, makrélával, szardínia, hering, fekete tőkehal, tonhal és pisztráng.

„A mélyen színezett gyümölcsök és zöldségek a gyulladáscsökkentő étrend kulcsfontosságú részét képezik” – mondja Dana Greene, MS, RD, LDN, a Massachusetts állambeli brookline-i táplálkozási szakértő. Ha olyan ételeket keres, amelyek csökkentik a hátfájást és tele vannak tápanyagokkal, próbálja ki a sárgarépát, a céklát, az édesburgonyát, a cseresznyét, a bogyókat, a szőlőt és a vörösbort, a gránátalmát és a görögdinnyét – mondja. A gyógynövények és fűszerek, köztük a bazsalikom, a fahéj, a gyömbér, a rozmaring, a fokhagyma, a kurkumin, a hagyma, az oregánó és a kurkuma általában különösen gazdagok gyulladáscsökkentő anyagokban, ezért fűszerezze bőkezűen. Ezenkívül igyon egészséges gyógyteákat és valódi teákat (zöld, oolong és fehér).

A szakértők szerint az olívaolaj, a zöld tea, valamint az élénk színű gyümölcsök és zöldségek csökkentik a gerincoszlop porcainak gyulladását, ami segít a hátfájás és a merevség szabályozásában. Amikor zöldséget eszel, gondolj arra, hogy minél zöldebb, annál jobb – mondják a szakértők. A kelkáposzta, a spenót és a brokkoli mind a gyulladáscsökkentő diéta listavezetői, amelyek hátfájás elleni tulajdonságokkal rendelkeznek. Egyéb jó ételválasztás a fájdalomcsillapító diétához: avokádó; diófélék (dió, mandula, pekándió és brazil dió); sovány fehérjék, például csirke és pulyka; bab; és kakaó.

Kerülje el ezeket az ételeket a fájdalom csökkentése érdekében
Robin Barrie Kaiden, RD, CDN, a New York-i Robin Barrie Nutrition regisztrált dietetikusa azt mondja, hogy egyesek kerülik az éjszakai burgonya zöldségeket (paradicsom, padlizsán, fehér burgonya és paprika) a gyulladás elleni küzdelem részeként. gyulladásos étrend. „Egyetlen kutatás sem támasztja alá azonban ezt” – mondja. „Ahhoz, hogy megtudja, hogy ezek a zöldségek hozzájárulnak-e a szervezet gyulladásához, ne egyen két hétig, és nézze meg, eltűnnek-e a tünetei – ugyanúgy, mint bármely más, potenciálisan érzékeny ételnél.” Mindig beszéljen kezelőorvosával vagy egy regisztrált dietetikussal, amikor módosítja étrendjét.

Egyéb élelmiszerek kerülendők? Feldolgozott élelmiszerek, gyorsételek és telített zsírok. Mindezek a gyulladást táplálják. Ide tartozik a fehér kenyér, a tészta, a rizs, a cukros italok és rágcsálnivalók, a sült ételek és bármi, aminek az összetevői részben hidrogénezett olajat tartalmaznak, és gyakran megtalálhatók a tartósítószerrel csomagolt, hosszú eltarthatóságú termékekben, például chipsekben, kekszetekben és péksüteményekben. (Sütéskor válasszon többszörösen vagy egyszeresen telítetlen olajokat, például repce- vagy olívaolajat.). A szakértők szerint tartózkodjon a koffeintől és az alkoholtól is.

A kalciumfaktor
Egy másik módja annak, hogy távol tartsuk a hátfájást, ha gondoskodunk arról, hogy elegendő tápanyagot kapjunk, mint például a kalcium és a D-vitamin. A csont a szervezet kalciumraktározója. „Az életkor előrehaladtával nehéz fenntartani a csonttömeget, ami olyan állapotokhoz vezethet, mint az osteopenia vagy a csontritkulás” – mondják a szakértők. „Ezek a betegségek gyengíthetik a gerinc csigolyáit. A kalcium hozzájárul a csonttömeghez, segít elkerülni ezeket a feltételeket.”

Az Institute of Medicine (IOM) 2010-es jelentése új iránymutatásokat adott a napi kalciumpótláshoz. Ezeket a meghatározásokat általában ajánlott napi bevitelnek nevezik. Az IOM szerint nem szabad napi 2000 milligrammnál több kalciumot elfogyasztani (sem élelmiszerekkel, sem étrend-kiegészítőkkel), mondják a szakértők.

„Elmúltak azok az idők, amikor a több jobb” – mondják a szakértők. Tanulmányok azt mutatják, hogy ha nagy adag kalcium-kiegészítőt szed, növeli a szívproblémák és az érelmeszesedés kockázatát, ami az artériákban plakk kialakulásával jár. A túl sok kalcium fogyasztása csonttöréseket is okozhat. A szakértők szerint a kalciumnak természetes forrásból kell származnia. A kalcium természetes táplálékforrásai közé tartozik a joghurt, a tej és a sajt, valamint a zöld leveles zöldségek. Ha nem tud elegendő kalciumot bevinni az étrendből, beszélje meg kezelőorvosával, hogy megfelelőek-e a kiegészítők az Ön számára. A tinédzsereknek például napi 1300 mg kalciumra van szükségük, az idősebbeknek pedig körülbelül 1000 mg-ra naponta, de „napi 500 mg-nál többet ne pótoljanak”. Ehelyett az orvosok azt javasolják, hogy próbáljon több kalciumot bevinni az étrendből.

A szakértők hozzátesznek néhány figyelmeztető szót: törések esetén nem elegendő a kalcium-kiegészítők alkalmazása. „Konzultáljon egy ortopéd sebészt és mozgásszervi szakembert, hogy kidolgozzon egy teljes orvosi tervet az Ön állapotának kezelésére” – mondják a szakértők. „Ez a kezelési rend magában foglalhat gyógyszereket, például biszfoszfonátokat, amelyek segítenek a csontépítésben, és rendszeres testmozgást.”

Teljes és eredeti cikk a dailyhealth.com oldalon.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink