Az Európai Friss Csapat program utánajárt, hogyan segíthetünk a gyermekeknek leadni a felszaladt plusz kilókat, hiszen a súlyfelesleg hosszú távon számukra sem egészséges.
„Gyermekek esetében nagyon fontos, hogy fogyókúráztatnunk nem szabad őket, de ez nem jelenti azt, hogy nem mutathatjuk meg nekik a zöldségek és gyümölcsök sokféleségét, vagy hogy nem ismertethetjük meg őket a teljes értékű gabonafélékkel” – fogalmazta meg az alapszabályt Fülöp Lili, az Európai Friss Csapat program dietetikusa.
A testsúlycsökkentésben a gyerekek esetében is – a rendszeres testmozgás mellett – alapvető szerepe van a megfelelő táplálkozásnak, hiszen ez határozza meg, mennyi kalória jut a szervezetükbe. Legkézenfekvőbb megoldás a zöldségek és gyümölcsök arányának emelése és rendszeressé tétele a gyerekek napi étrendjében, hiszen kalóriatartalmuk alacsony, és még egészségesek is. Vitaminban, ásványi anyagokban gazdagok, antioxidáns- és rosttartalmuk pedig jelentős.
Az Európai Friss Csapat program szakembere szerint három egyszerű tippel növelhetjük a zöldségfogyasztást családunk körében.
1. Készítsük el közösen!
Az együtt főzött finomságokat a gyermekek szívesebben fogyasztják el, és így könnyebben ismerkednek a nyersanyagokkal is. Ne féljünk hát bevonni őket a konyhai műveletekbe!
2. Minden főétkezés tartalmazzon zöldséget!
A reggeliknél, vacsoráknál lehetnek olyan nyers zöldségek, mint a retek, az uborka, a paprika, a paradicsom vagy a salátafélék, míg az ebédeknél bátran beépíthetjük a káposztaféléket és a hüvelyeseket is. Ha gyermekünk válogatós, próbáljuk különbözőképpen tálalni számára a zöldségeket, akár szószokba, levesekbe „rejtve” is.
3. Mutassunk példát!
Ha mi is előszeretettel fogyasztjuk a zöldségeket és a gyümölcsöket nyersen, főtt, sült vagy párolt állapotban, esetleg savanyúságként, akkor gyermekünk is szívesebben fogadja majd el a szezonális finomságokat.
Az Európai Friss Csapat programnak arra is van néhány jó ötlete, hogyan csempészhetünk be észrevétlenül egészséges és alacsony kalóriatartalmú zöldségeket a gyerkőcök étrendjébe.
– A reggeli vagy tízórai szendvicsbe mindenképpen tegyünk zöldséget, de ne csak paprikában gondolkodjunk! Tehetünk bele salátalevelet vagy akár friss spenótlevelet is. Ha biztosra akarunk menni, meg is formázhatjuk a szendvicseket! Az állatokat mintázó szendvicseknek lehetetlen ellenállni!
– Ebédre, vacsorára készíthetünk zöldséges krémleveseket, főzelékeket is, amelyeket liszt helyett a bennük főtt zöldségek püréjével sűríthetünk.
– Érdemes a köreteket is kicsit átalakítani. Próbáljuk ki például, hogy a burgonyapüréhez a burgonya mellé karfiolt vagy karalábét teszünk és úgy pürésítjük. Ha már sült krumpli, akkor a burgonya inkább a sütőben süljön, kevés olajjal, és tegyünk mellé cékla-, zeller- vagy akár sárgarépakockákat is.
Az Európai Friss Csapat, mint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Európai Unió friss zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő edukációs kampánya még számos érdekességet és nagyszerű receptet kínál a www.frutti-veggi.hu weboldalon és a program közösségimédia-felületein. (NAK)