Az Eurobarometer 2019 áprilisában végzett felmérése az élelmiszerbiztonság fogyasztói megítélését vizsgálta az Európai Unió országaiban, amely során csaknem 28000 embert kérdeztek meg.
Az eredmények alapján a vásárlók számára a származás helye, az ár és az íz mellett az élelmiszerbiztonság az egyik legfontosabb tényező, amelyet vásárláskor mérlegelnek. A felmérés számos kérdést tartalmazott az élelmiszerbiztonsági aggodalmakra vonatkozóan (adalékanyagok, élelmiszer-higiénia, antibiotikum- és növényédőszer-maradványok, élelmiszermérgezések, valamint környezetben előforduló szennyezők).
A kutatás eredményei alapján a magyar vásárlókat az élelmiszerekben jelenlévő növényvédőszer-maradványok és az adalékanyagok (például színezékek, tartósítószerek) aggasztják legnagyobb mértékben. Az Európai Uniós átlagnál jobban a figyelem középpontjában van hazánkban a genetikailag módosított alapanyagok élelmiszerekben történő felhasználásának kérdése.
A felmérés eredményei ugyanakkor azt tükrözik, hogy a magyar fogyasztókat az Európai Uniós polgárok átlagánál kevésbé aggasztják az élelmiszerbiztonsági problémák. Ez elsősorban azzal magyarázható, hogy hazánkban az élelmiszerbiztonsági helyzetet kiegyensúlyozottnak érzékeli a lakosság.
Ezt a megállapítást támasztják alá a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2019 tavaszán végzett kutatásának eredményei is. Ebből kiderül, hogy a vásárlók az egészségügyet követően a legfontosabb állam által felügyelt területnek tartják az élelmiszerbiztonságot. A hazai fogyasztók többsége, 58%-a ugyanakkor stabilitást érzékel e téren, a változást észlelők túlnyomó hányada (88%-a) pedig kifejezetten javulást tapasztalt.
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság tavalyi kutatása rámutatott, hogy a magyar lakosság bízik a Nébih munkájában. Ezt az adatot az idei Eurobarometer felmérés is alátámasztja. A magyarok 72%-a hiteles, megbízható információforrásnak tartja a Nébih-et, amellyel továbbra is az európai hatóságok élmezőnyéhez tartozik. A Nébih saját adatai hasonló eredményt mutattak 2019 márciusában: a válaszadók 87,5%-a ismeri a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt, és 74%-a megbízik a munkájában. Ezzel az értékkel a vizsgált állami intézmények közül az állampolgárok szerint a legmegbízhatóbb hivatal lett.
Élelmiszerbiztonság: Magyarországon rend van


2019. június 11. – A fejlett gazdaságokban a vásárlók alapvető elvárása, hogy az élelmiszerek a kedvező élvezeti- és táplálkozás-élettani értékük mellett élelmiszerbiztonsági szempontból is kifogástalanok legyenek. Az EU-s polgárok e téren szerzett tapasztalatait foglalja össze a legfrissebb Eurobarometer kutatás.
Luxusszigetek: kiderült, hova utaznak pihenni a leggazdagabbak
Kivételes szolgáltatásokkal vonzzák a tehetős utazókat ezek a helyszínek.
A drónos kiszállítás forradalmasíthatja a kiskereskedelmet – ez lehet a hátulütője
A házhoz szállítás a pandémia alatt új lendületet kapott. A szektor nagyágyúi a technológia segítségével tartanák meg, vagy bővítenék piacukat.
Kolbászháború Németországban: két szövetségi állam is magáénak vallja a híres Bratwurstot
Eddig úgy tartották, Bajorországban készítették először a népszerű ételt, de most egy történészi felfedezés nyomán egy másik állam harcba szállt az egyik legkedveltebb német fogás „szerzői jogáért”.
Széleskörű visszahívást jelentett be egy patinás autógyártó
Súlyos balesetet okozhat egy potenciális meghibásodás.
Szédületes hatása lehet az orosz-ukrán békének a magyar részvényekre - ezek a papírok lehetnek a legnagyobb nyertesek
Hatalmas lökést adhat a BÉT-nek az ukrajnai béke.
A szilícium-völgyi szupergazdagok legújabb divatja - sokak szerint Istent játszanak
A technológiai vezetők rengeteg pénzt áldoznak arra, hogy megtalálják a megfelelő utódjukat.