Az EU a WTO elé viszi Kínát a tejtermékekkel kapcsolatos vizsgálatok miatt

Az Európai Unió (EU) kifogásolta a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) azt a vizsgálatot, amelyet Kína kezdeményezett az uniós országokból importált tejtermékek adóztatása érdekében.

Az Európai Bizottság ma bejelentette, hogy WTO-konzultációkat kezdeményezett, mivel megkérdőjelezi az uniós tejtermékekre vonatkozó kínai szubvencióellenes vizsgálatok jogosságát.

A közleményben leszögezték, hogy az EU most először döntött úgy, hogy a kifogásokat a vizsgálat kezdeti szakaszában kezdeményezi, és erre azért került sor, mert Kína kétes állítások és elégtelen bizonyítékok alapján rövid időn belül kereskedelmi védelmi intézkedéseket kezdeményezett.

A nyilatkozatban felhívták a figyelmet arra, hogy minden jogi eszközt bevetnek annak érdekében, hogy megvédjék az uniós ipart a kereskedelmi védelmi eszközökkel való visszaélésekkel szemben, és kifejtették: „Az EU által ma kért konzultációk jelentik a WTO vitarendezési folyamatának első lépését.”

A közleményben leszögezték, hogy az EU tejtermék-támogatási tervei megfelelnek a nemzetközi szabályoknak, és amennyiben nem sikerül kielégítő megoldást találni a vitában, az EU kérni fogja egy testület felállítását a WTO-tól, amely dönt az ügy kivizsgáláráról.

A közleményben elhangzott, hogy Kína augusztus 21-én kezdte meg a tejtermékek vizsgálatát, és ezzel összefüggésben a 10 százalékot meghaladó zsírtartalmú tejet és tejszínt, valamint az EU-ból érkező különféle sajtokat vette górcső ala a feltételezett különböző nemzeti és regionális programok és támogatások miatt. A tejtermékekkel kapcsolatos kínai vizsgálat az EU azon döntésére adott válasz volt, hogy a közösség további vámokat vetett ki a Kínában gyártott elektromos autókra, vagyis a lépést kváiz megtorlásként értelmezhető.

Az Európai Unió legnagyobb sertéskereskedői kerültek Kína célkeresztjébe

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink