Áradásokat okozhatnak az esőzések, a Duna is érintett lehet

Szerdától rendkívüli időjárási fejlemények várhatók Közép-Európában, amelyek hazánkat sem kerülik el.

Az elkövetkező napokban rendkívüli időjárási fejlemények várnak Közép-Európára: az erős sarki levegő kitörése hideg és heves esőzéseket hoz, ami veszélyes áradásokat okozhat, különösen az Elba, Odera vízgyűjtő területein és a Dunán.

Kétségtelen, hogy a gazdák nagyon örülhettek a héten megérkezett esőnek. Szerdán viszont már egy szokatlanul erős sarki levegő fog áthaladni Közép-Európán, és a hőmérséklet jelentős csökkenését okozza. Különösen érintett az alpesi régió, ahol 1000 méter körüli magasságtl már a korai tél beköszöntére lehet számítani. Ez pedig igen ritka esemény szeptember közepén, legalábbis ha az elmúlt évekre tekintünk vissza. A hideg levegő átnyúlik a Földközi-tenger felé, ahol csütörtöktől erős alacsony nyomású körzet alakul ki Észak-Olaszország felett, amely aztán lassan Magyarország felé tolódik, és várhatóan a jövő hét elejéig ott itt marad.

A kiterjedt alacsony nyomású területet nemcsak az Adriai-tenger táplálja nedvességgel, hanem a Földközi-tenger keleti részéből és a Fekete-tengerből is Kelet- és Közép-Európába irányul a levegő erős széllel. Azokon a vidékeken, ahol ez a meleg és nagyon párás levegő találkozik a hideg sarki levegővel, hosszan tartó csapadékra lehet számítani.

A rekordmeleg Földközi-tenger nagy mennyiségű nedvességet is biztosít, ami jelentősen megnöveli a csapadék mennyiségét a hasonló tavaszi vagy kora nyári időjárási viszonyokhoz képest. Az alacsony nyomású központ pontos elhelyezkedése még bizonytalan, de a jelenlegi modellek egy Kelet-Ausztriától Szlovákián, Csehországon át Lengyelországig terjedő zónát valószínűsítenek.

Árvízveszély alakulhat ki több nagyobb folyón is. Különösen az Elba és az Odera lehet érintett, valamint Kelet-Európában a Duna van veszélyben. A hétvégén ezeken a vidékeken 150-200 mm csapadék hullhat.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink