A tiltakozó spanyol gazdák több száz traktorral vonultak be Madridba

A gazdák az év eleje óta tiltakoznak Európa-szerte az Európai Uniós intézkedések ellen, a túlzott bürokrácia és az ehhez nem társuló támogatások, illetve a harmadik országokkal kötött megállapodások miat.

Traktorkonvojok zavarták meg a forgalmat a spanyol főváros körül szerdán, miközben a túlzott bürokrácia és az elégtelen állami támogatás ellen tiltakozó gazdák Madrid belvárosában a mezőgazdasági minisztérium felé vonultak – számolt be az eseményről a Reuters hírügynökség.

A gazdák az év eleje óta tiltakoznak Európa-szerte az Európai Uniós intézkedések ellen, a túlzott bürokrácia és az ehhez nem társuló támogatások, illetve a harmadik országokkal kötött megállapodások miat. Legutóbb Lengyelországban , Görögországban és Csehországban vonultak traktorokkal a gazdálkodók, de Letenyénél a magyar gazdálkodók is hallatták hangjukat. Mindannyian az Európai Unió közös agrárpolitikájához kapcsolódó bürokrácia csökkentését és a blokk környezetvédelmi szabályainak lazítását szorgalmazzák, illetve az ukrán terménydömping elállítását.

A mai spanyolországi megmozduláson, miközben a gazdák arra vártak, hogy öt traktoroszlop elérje a gyülekezőhelyet a központi Függetlenség terén, a sárgamellényes tüntetők igyekzetek minél inkább felhívni magukra a figyelmet, skandálással, kolompolással. A Puerta de Alcala emlékmű körül leállt a forgalom, több busz nem tudta folytatni az útvonalát, mivel a gazdák tolongtak az utcákon.

Amint a traktorok megérkeztek, dulakodásra került sor a rendőrökkel, miközben a gazdák megpróbáltak végigmenni az Alcala utcán, az eredetileg tervezetttől eltérő útvonalon. A rendőrök megtartották a sort, megakadályozva a tüntetők előrenyomulását, még akkor is, amikor számos traktor közeledett feléjük.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink