Az őstermelői kedvezményes adózásba tartozhat a falusi és agroturizmus

2020. október 25. – „Kibővül az őstermelők tevékenységi köre a kiegészítő tevékenységekkel, amelyek között lesznek falusi és agroturisztikai tevékenységek is, mint erről már a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara híreiből is értesülhettünk, amelyet már a kormány elé terjesztettek.

A kedvező változásokat a Kislépték Egyesület is segítette azzal, hogy eljuttatta a kamara részére, a BOND projekt eredményeként összeállított nemzetközi jogi jógyakorlat példáit. A H2020 774208 BOND „A szervezetek és hálózatok magasabb szintű együttműködésének szervezése az európai mezőgazdasági szektorban” című projekt 12 európai ország, 16 partnerszervezet közös projektje. A projekt fő tevékenységei, hogy tanulmányutak, nemzetközi fórumok, országos tematikus workshopok, regionális politikai kerekasztalok segítségével, jó gyakorlatok bemutatásával tudást, módszereket adjon át az európai mezőgazdaság fejlődése, erősítése érdekében.Ezek között szerepelnek olyan módszerek, fogalomalkotási jó gyakorlatokat, amelyek a gazdaságok többlábon állását segítik elő. A termelők fenntarthatóságához szükséges a támogató adózási szabályozó keretek megalkotása,amelyek ösztönzik a mezőgazdasági termelést, a feldolgozást és élelmiszer előállítást, a kapcsolódó szolgáltatásokat, a falusi turizmust, a családi gazdaságok létrejöttét. A családi gazdaságok létrejötte, a bevezetett agroturisztikai szolgáltatások bevétele segíti a helyben maradást, a megélhetést. Fogyasztói igény is van a gazdaságban rendezett eseményekre,mint a szüret,a disznóvágás,sajtkészítési ismeretek vagy főző kurzusok tudásátadása. A gazdaságban kialakított szállás,pedig magas hozzáadott értékkel kínálható. Az új őstermelői adózás tervezete segítheti a vidéken, a minőségi szolgáltatásból és termék előállításból élő családokat. Németországban pl. erre szakosodott „élmény parasztok” fogadják a vendégeket. Ausztriában, a gazdaságokban létrehozott Kneipp ösvények, a dézsa-, vagy szénafürdők a népszerűek. A járvány okozta helyzetben, sokan a hazai turizmus felé fordultak. A biztonság mellett, az élményszerzés továbbra is elsődleges cél. Az üdülőkörzetek, szállodák mellett, a magánszállások, a falusi és agroturisztikai szolgáltatók is több esélyt kaphatnak a megváltozott belföldi turizmusban.Cél, hogy legyen minőségi termék és szolgáltatás, színvonalas szállás, színes programkínálat, hagyományos és innovatív élménycsomag kínálat. A Kislépték Egyesület a H2020 BOND nemzetközi projektben számos jó példát tárt fel a motiváló szabályozásra, amelyeket érdemes bevezetni Magyarországon is. A mezőgazdasági tevékenység az európai országok többségében kis méretű,családi gazdaságokban folyik, ezért jó gyakorlatnak tartjuk, hogy a tagállamok jelentős részében, az adózás az üzemmérettel összefüggésben került kialakításra. Ausztriában, a mezőgazdasági tevékenység meghatározása rugalmas, és egy bizonyos szintig nem jelent külön vállalkozási kötelezettséget. A mezőgazdasági termelés mellett végezhető külön melléktevékenység és házi mellékfoglalkozás is. Mezőgazdasági tevékenység, a feldolgozás, a paraszt vendégasztal, a mustkimérés és a szobakiadás is, 10 ágyig. Beemelték az elsődlegesen előállítható termékek körébe a hagyományos sajtokat, aszalt gyümölcsöket, savanyú káposztát, gyógy és fűszernövényeket, gyümölcsbort, préselt zöldség-, és gyümölcsleveket, mézsört, és a szörpöt is.A házi mellékfoglalkozás külön működési engedély nélkül végezhető, melynek egyik fő tevékenységi területe a szobakiadás. A széles tevékenységpaletta lehetőségeihez kedvezményes adózási szabályok is társulnak. Horvátországban a családi agrárgazdaságok (OPG) a jövedelmük nagy részét mezőgazdasági és a hozzákapcsolódó kiegészítő tevékenységekből szerzik, a családtagok munkájára, ismereteire és készségeire építve. Kiegészítő tevékenység lehet, a mezőgazdasági termékek és élelmiszer előállítása, kézműves termékek előállítása (pl. fonott szalma,fatermékek, méhviasz, szappanok) a vendéglátás és turisztikai szolgáltatások nyújtása . Kapcsolódó egyéb tevékenységek lehetnek az ismeretátadás, rendezvények, bemutatók. Ezen túl a biomassza, a trágya, a víz, a szél és a napenergia termelése és megosztása, a megújuló energiaforrásokból származó bevétel is. A BOND projektben vizsgált tagállamok zömében az adórendszer elismer egy olyan alacsony gazdaságméretet /ezt általában a bevétel, vagy a jövedelem bizonyos nagyságrendjében határozzák meg/, amely alatt nem kell adót fizetni: pl. Szlovákia – 4035 EUR,Ausztria – 11 000 EUR, Horvátország – 11.400 EUR, Norvégia 6.580 EUR. Magyarországon a NAK bejelentése szerint, az éves minimálbér ötszörösének, 2020-as minimálbér értéken megközelítőleg 10 millió forintnak megfelelő éves, támogatás nélküli bevételig az őstermelők adómentesek maradhatnak, az ebbe a kategóriába tartozó őstermelők nem fizetnének szja-t és szocho-t, 2021 januártól. A BOND Norvég projektpartner az általa szervezett tanulmányút során bemutatott egy oktatófarmot. Liza Farmja egy tipikus norvég faház., ahol a megérkezéskor, a bevezető utat szegélyező nyírfaerdejükben, szalmával kialakított helyen ősi juhfajta fogadja az érkezőt. A juhokatt saját fogyasztásra tenyésztik. Az oktatások színhelye egy, az istállótól plexi látványfallal lehatárolt épület több tűzhellyel, edényekkel, eszközökkel,kézmosóval, mosogatóval. A látványfal mögött az infra lámpa alatt, a kiscsirkék szaladgáltak. Középen, nagy 10-12 fő részére is kényelmes asztal lett kialakítva. Minden résztvevőnek piros kötényt kell felvenni. A beöltözés után helyi termékek kóstolója következik. Friss kenyér, lekvár, vaj, szörp. A foglalkozáson készített cipókat kis péklapáton az udvari kemencében lehet kisütni. Liza a jövedelmét a tudásátadó kurzusokból szerzi. Egész évben vannak kurzusai, pl. Fűszerkert tervezés és gondozás, fűszerek felhasználása; bio kertművelés; befőzés, tartósítás; kenyérsütés; kolbász vagy sajt készítés. A Kislépték Egyesület, a BOND keretében 2020 júliusában, Vizsolyba hívta az érdeklődőket ahol a méhészetre épül a szállásadás, mézmasszázzsal, kaptárlevegős terápiás wellnessel és alternatív gyógyászati szolgáltatással, de a méhmúzeum, és a helyi termék polc is a gazdaság több lábon állását szolgálja. A gazdaság újraindításához, a belföldi igények színvonalas kiszolgálásához az Európai Unió és a Kormány is támogatásokat nyújt, bürokráciát, adó-járulékterheket könnyítő szabályokat hozva. Az Európai Unió az új „termelőtől a fogyasztóig” stratégiájában a méltányos, egészséges és környezetbarát élelmiszerrendszerért, több olyan célt és intézkedést megfogalmaz a fenntarthatóság eléréséhez, melyekhez illeszkednek az általunk is bemutatott agroturisztikai fejlesztések.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink