Az elmúlt évtized legkisebb napraforgótermését takarította be Bulgária

Jelentősen visszavetette az aszály a bolgár olajsomag termelést, ami hiányt okozhat a helyi piacon és az export, illetve a feldolgozás csökkenését eredményezheti.

Az USDA friss beszámolója szerint, az elmúlt évtized legkisebb napraforgótermése súlyosan érinti a bolgár zúzottmag- és terményexportot.

A FAS/Sofia becslései szerint a 2024/25-ös gazdasági évben a bolgár olajos magvak termésmennyisége csökken a júliusi és augusztusi rendkívül meleg és száraz időjárási körülmények miatt. A szervezet becslése szerint a repcetermés 190 000 tonna lesz, ami kilenc százalékkal kevesebb a tavalyi évhez és 36 százalékkal a két évvel ezelőttihez képest.

Ez a becslés az előzetes betakarítási adatokon alapul, amelyek az átlagtermés csökkenését mutatják. A 2023/24. évében Bulgária nettó repcemag-importőr volt, a növekvő kereskedelem a bővülő hazai zúzókapacitásnak köszönhető, és ez a tendencia az előrejelzések szerint a 2024/25. évében is folytatódik.

A napraforgótermés a becslések szerint 1,7 millió tonnára csökken a 2024/25-ös évjáratban, ami négy százalékkal kevesebb, mint tavaly, és 21 százalékkal kevesebb, mint a 2022/23-as évjáratban. Ez a csökkenés ellentétben áll a korábbi optimista tavaszi várakozásokkal, amelyek a napraforgó idei nagyobb vetésterületének köszönhetőek jóval magasabbak voltak. Ha a becslés igaznak bizonyul, úgy Bulgáriában ez lesz a legkisebb napraforgótermés az elmúlt több mint egy évtizedben. Ezek a fejlemények az előrejelzések szerint olajosmaghiányt, valamint az olajosmag-export és -zúzás valószínűsíthető csökkenését eredményezik.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink