A medvék jelentős károkat okoznak Hargita kukoricatermésében

Több mint ötszáz hektárnyi kukoricásba tettek kárt a medvék Hargitában. A medvék elszaporódása egyre nagyobb gond és úgy tűnik a román vezetés által negligált probléma.

Jelentős károkat okoznak a medvék a kukoricatermésben Hargita megyében, ahol eddig több mint 500 hektáron pisztítottak, és ez jelentős nehézségeket okoz a gazdálkodóknak – számolt be az Agerpres hírügynökség nyomán több romániai sajtótermék.

A Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság (DJ) igazgatója, Romfeld Zsolt a sajtónak elmondta, hogy az általa vezetett intézmény idén több mint 300 medvekár felmérésben vett részt.

„A Hargitai Mezőgazdasági Igazgatósághoz hasonlóan mi is a 3/2023-as kormányhatározat alapján értékeljük a medvék által okozott károkat. Hargita megye határain belül idén túlléptük a 300 ilyen felmérést. A legnagyobb károkat a háztartásokban, inkább a kis háztartásokban, a megyében elszórtan regisztrálják az állatoknál, nem annyira a városi agglomerációkban, inkább a falvakban. És egy másik fajta igen nagy kárt a kukoricásokban okozzák a medvék. Itt 2-3%-ról (…) elérjük a 100%-os kár mértéket. (…) Több mint 500 hektárt érint a kukoricakultúra esetében” – mondta Romfeld Zsolt.

Hozzátette: a károk száma közel megegyezik a tavalyival, de felhívta a figyelmet, hogy ez ennél magasabb is lehet, hiszen az emberek már nem jelentenek kisebb károkat. Megemlítette, hogy voltak napok, amikor a Mezőgazdasági Igazgatóság szakemberei 27-28 kárfelmérésben vettek részt.

Romfeld Zsolt szerint az egyes károkat értékelő személyzet is komoly veszélyben van, mert vannak olyan helyzetek, amikor a kukoricaparcellákon még mindig ott vannak a medvék, amikor az értékelő csoport tagjai a területen tartózkodnak.

„Embereket küldünk olyan telkekre, ahol az egyik oldalon mi vagyunk, a másikon pedig a medve. Valós veszély fenyegeti tehát még az értékelő személyzetet is(…) Heti 50 felmérésünk volt, a csúcs napi 27-28 volt” – mondta az igazgató.

Romfeld Zsolt kitért arra is, hogy a károsultakkal folytatott megbeszélésekből azt vette észre, hogy „elveszítik a lendületet a továbblépéshez”, nem tudnak kilábalni ebből a helyzetből. Az utóbbi időben Csíkszeredában is egyre gyakrabban számolnak be medvék jelenlétéről, az állatokat többek között a városszéli kukoricatáblákban is megfigyelték.

Csíkszereda önkormányzatának alpolgármestere, Bors Béla az Agerpres-nek elmondta, több példányt is megfigyelnek, ezek többségét Şumuleu és Topliţa térségében, de más, a várossal határos területeken is. Kedd délelőtt Topliţa térségében egy nőstény medve jelenlétét is bejelentették két kölykével, de a beavatkozó csoport nem találta az állatokat a jelzett helyen.

„Az elmúlt hetekben megszaporodtak a 112-es segélyhívószámra érkező hívások a medvék jelenlétével kapcsolatban Csíkszereda község környékén, illetve Csíkszeredában, mert jön az ősz (…) és a medvék ilyenkor sokkal többet esznek. Tehát valószínűleg akcióban leszünk, ha szabad így mondanom, 24-bő 24 órát. (…) Tekintettel arra, hogy most vágják a kukoricát, nagyon kockázatos áttelepítési, nyugtató akcióba kezdeni, ezért mindenki biztonsága érdekében jelen pillanatban elsőként az állat elhajtását választjuk.” – mondta Bors Béla.

A csíkszeredai önkormányzat alpolgármestere arra kérte mindazokat, akik medvét látnak, azonnal értesítsék a hatóságokat, és ne egyedül próbáljanak beavatkozni. „Arra kérünk mindenkit, amint állatot, nevezetesen medvét lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívót, semmiképpen ne avatkozzon be, állítsa le a kombájnt és várja meg az illetékeseket” – mondtaa Bors Béla. Csíkszereda önkormányzatában idén négy medvét lőttek ki, miután minden kísérlet kudarcot vallott, hogy az állatokat az erdő felé tereljék, és agresszívek lettek a beavatkozó csoport tagjaival.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink