Hollandiában lejtőre került a paradicsom ára

Forrás: Getty Images
Március közepéig folyamatosan drágult a paradicsom Hollandiában és Spanyolországban, Budapesten pedig már egy árszintre került az import és hazai áru.

Egészen február végéig a BelOrta árverési csarnokban a fürtös paradicsom ára mindössze 1,2-1,3 euró/kilogramm (475-515 forint/kilogramm között ingadozott. Március elejétől azonban jelentős emelkedés következett be, és az átlagár elérte a kilónkénti 2,4 eurós (950 forintos) szintet – írja honlapján a FruitVeB. Az utóbbi pár napban a paradicsom ára ismét csökkenést mutatott, de ez összhangban van az előző két évben megfigyelt tendenciával, amikor is megkezdődött a lassú mérséklődés az alacsonyabb nyári árak felé.

Spanyolországban, Almería körzetében februárban még kilónként 50 cent (200 forint) körül járt a paradicsom ára, ami márciusban elérte az 1,36 eurós (535 forintos) csúcsot. Innen március végére 1,06 euró/kilogramm (420 forint/kilogramm) szintre kapaszkodott vissza. Hollandiában jelenleg a ZON árverési csarnokban a spanyol paradicsom 1,14-1,19 euró (450-470 forint) közötti kilónkénti áron cserél gazdát.

A Budapesti Nagybani Piacon a holland és spanyol trendeknek megfelelően szintén jelentkezik a március közepén megfigyelt kis mértékű áremelkedés,

ami azt jelenti, hogy az import paradicsom ára az egy héttel korábbi 880-920 forint/kilogrammos sávból a 900-1000 forint/kilós tartományba emelkedett. Ez egyben azt is jelenti, hogy már nincs jelentős különbség az import és hazai tételek ára között: a magyar paradicsomot 910-1100 forintos áron lehet kapni a Nagybani Piacon.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink