Erdőirtásról szóló uniós törvény: a Tanács megállapodott az alkalmazás ütemezésének meghosszabbításáról

Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet
Az erdőirtásról szóló rendelet már 2023. június 29-e óta hatályban van, és rendelkezéseit 2024. december 30-tól kell alkalmazni. A Tanács egyetértett a Bizottság azon javaslatával, hogy a rendelet alkalmazásának időpontját egy évvel elhalasztják.

A Tanács ma megállapodott az EU erdőirtási rendeletének célzott módosításával kapcsolatos álláspontjáról, amely 12 hónappal elhalasztja az alkalmazás időpontját.

Ez a halasztás lehetővé teszi a harmadik országok, a tagállamok, az üzemeltetők és a kereskedők számára, hogy teljes mértékben felkészüljenek átvilágítási kötelezettségeik teljesítésére, azaz biztosítsák, hogy bizonyos, az EU-ban értékesített vagy az EU-ból exportált áruk és termékek erdőirtásmentesek legyenek. Ide tartoznak a szarvasmarhából, fából, kakaóból, szójából, pálmaolajból, kávéból, gumiból és ezekből származó termékekből készült termékek.

Több idő jut a végrehajtásra való jobb felkészülésre

Az erdőirtásról szóló rendelet már 2023. június 29-e óta hatályban van, és rendelkezéseit 2024. december 30-tól kell alkalmazni. A Tanács egyetértett a Bizottság azon javaslatával, hogy a rendelet alkalmazásának időpontját egy évvel elhalasztják.

Ezért, ha az Európai Parlament beleegyezik, az e rendeletből eredő kötelezettségek kötelezőek a következőktől:

  • 2025. december 30. nagy szolgáltatók és kereskedők számára
  • 2026. június 30., mikro- és kisvállalkozások számára

Ez jogbiztonságot, kiszámíthatóságot és elegendő időt biztosítana a szabályok zökkenőmentes és hatékony végrehajtásához, ideértve az összes vonatkozó árura és termékre kiterjedő, kellő gondosság elvén alapuló rendszerek teljes körű létrehozását. Ezek a kellő gondossági rendszerek magukban foglalják az erdőirtással kapcsolatos kockázatok azonosítását az ellátási láncokban, valamint az uniós szabályoknak való megfelelést igazoló monitoring- és jelentéstételi intézkedéseket.

Az erdőirtásmentes cél megtartása

A célzott módosítás nem érinti a már meglévő szabályok lényegét, amely az EU hozzájárulását az erdőirtáshoz és az erdőpusztuláshoz világszerte minimálisra csökkenti azáltal, hogy csak az erdőirtásmentes termékek EU-piacon történő forgalomba hozatalát vagy az EU-ból történő exportját teszi lehetővé. Erdőirtásmentes termékek azok a termékek, amelyeket 2020. december 31-e után nem erdőirtásra vagy erdőpusztulásra kitett területen állítottak elő.

Következő lépések

A Tanács most tájékoztatja az Európai Parlamentet álláspontjáról, tekintettel arra, hogy a Parlament határozatot hozzon álláspontjáról. A cél az, hogy a rendeletet mindkét társjogalkotó hivatalosan elfogadja, és az EU Hivatalos Lapjában közzétegye, hogy az év végére hatályba léphessen.

Háttér

A globális erdőirtás és erdőpusztulás fő mozgatórugója a mezőgazdasági területek terjeszkedése, amely a rendelet hatálya alá tartozó áruk termeléséhez kapcsolódik. Mivel az EU az ilyen áruk fő fogyasztója, csökkentheti a globális erdőirtáshoz és erdőpusztuláshoz való hozzájárulását, ha gondoskodik arról, hogy ezek a termékek és a kapcsolódó ellátási láncok „erdőirtásmentesek” legyenek.

Az erdőirtásról szóló rendeletet 2023-ban fogadták el, és szabályokat állapít meg annak biztosítására, hogy bizonyos árukból (például kávéból, kakaóból, pálmaolajból, szójából, szarvasmarhából, gumiból és fából) származó, az EU piacán forgalomba hozott vagy az EU-ból exportált termékek termelésük során nem okozott erdőirtást vagy erdőpusztulást, a termelő ország vonatkozó jogszabályai szerint állították elő, és átvilágítási nyilatkozattal rendelkeznek.

A Bizottság benyújtotta az erdőirtásról szóló rendelet alkalmazási időpontjának elhalasztására vonatkozó javaslatát, válaszul a tagállamok, harmadik országok, kereskedők és gazdasági szereplők által felvetett aggodalmakra, miszerint fennáll a veszélye annak, hogy 2024. december 31-ig nem lesznek képesek maradéktalanul megfelelni a szabályoknak.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink