Indul az őszi településfásítás

Forrás: MTI/MTVA
Megkezdődött a Településfásítási Program idei őszi ültetési időszaka, amelyben 317 településre újabb hatezer fát szállítanak, ezzel 56 ezerre növelve a kezdeményezés során elültetett fák számát – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

A falvak és városok zöldítése a Magyarország zöldvagyonát megóvó és gyarapító, az agrártárca által koordinált stratégia része. A nemzeti zöldvagyon legfontosabb eleme, a jelenleg is több mint 2 millió hektárnyi erdő mellett jelentős érték és lehetőség a városok és települések zöld infrastruktúrájának fejlesztése. Az agrártárca által 2019-ben indított Országfásítási Program – a rendszerváltás óta eltelt időszak legnagyobb szabású zöldvagyon-növelő kezdeményezése – fontos célkitűzése a kisebb települések élhetőségének javítása, klimatikus és természeti állapotuk fejlesztése. Ezt a célt szolgálja a 10 ezer fő alatti települések számára elérhető Településfásítási Program, melynek immár negyedik üteme zajlik – közölte a miniszter.

Az Országos Erdészeti Egyesület által koordinált és az állami erdészeti társaságok részvételével megvalósított Településfásítási Program eddigi tapasztalatai azt mutatják, hogy a kisebb települések önkormányzatai és közösségei örömmel fogadják és sajátjuknak érzik a kezdeményezést, az igénylések a program minden ciklusában szinte azonnal betelnek, a helyi fásítási akciók közösségi eseményekként zajlanak le, az elültetett fákat pedig gondos gazdaként kezelik és óvják a helyiek.

A Településfásítási Program idei, őszi szakaszában az igénylő településekre a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. már megkezdte a hatezer sorfa kiszállítását, az ültetésekre a szeptembertől novemberig tartó időszakban kerül sor.

A kormány zöldvagyon-kezelési stratégiai célkitűzése az ország fával borított területeinek 27 százalékos arányra történő növelése 2030-ig,

amelynek megvalósításában nagy szerepe van többek között az állami erdészeti társaságok által alkalmazott fenntartható, természetközeli erdőkezelési módszereknek és az Országfásítási Programmal összhangban a KAP agrártámogatások körébe beépített erdőtelepítési pályázatoknak.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink