Az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta az erdőirtást szabályozó uniós rendelet elnapolását

Az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta a Bizottság javaslatát és 12 hónappal későbbre tolta az erdőirtást szabályozó uniós rendelet hatálybalépését.

Az Európai Tanács jóváhagyta az Európai Bizottság javaslatát az (EU) 2023/1115 uniós rendelet (EUDR) alkalmazásának kezdőnapját illetően – mutatott rá a Nemzeti Agrárgazdaági Kamara. A Bizottság szerint a meghosszabbítási javaslat semmilyen módon nem kérdőjelezi meg a jogszabálynak az uniós társjogalkotók által elfogadott célkitűzéseit vagy lényegét. A 12 hónapos halasztás indoka, hogy fennáll annak a kockázata, hogy az érintettek 2024 végéig nem lesznek képesek teljes mértékben megfelelni a szabályoknak.

A halasztás lehetővé tenné, hogy a tagállamok, harmadik országok, piaci szereplők és kereskedők kellően felkészüljenek az EU erdőirtás elleni szabályozására. A rendelet alkalmazása így 2025. december 30-tól a nagy piaci szereplőkre, valamint a kereskedőkre, 2026. június 30-tól pedig a mikro- és kisvállalkozásokra vonatkozna. A végleges jóváhagyás már csak az Európai Parlamenten múlik.

A közelmúltban az Európai Unió több olyan programcsomagot hirdetett meg, melyek a fenntartható fejlődést és a klímavédelmet célozzák. Az EUDR, vagyis az EU Erdőirtási Rendelete egy ezek közül, mely az erdőirtásból és erdőpusztulásból származó negatív klímahatásokat, valamint az erdők elvesztésének egyéb káros hatásait próbálja csökkenteni. A rendelet korlátozásokat és kötelezettségeket állapít meg az erdőirtás szempontjából 7 legrelevánsabb áru EU piacára történő behozatala, a piacon belüli kereskedelme, valamint az EU piacáról történő exportja tekintetében. Az eredetileg 2024. december 30-án hatályba léptetni tervezett rendelet jelentős adminisztrációs terhet, meg nem felelés esetén pedig többletköltséget jelenthet a vállalkozások számára. Kiemelten fontos, hogy az érintettek időben elkezdjék a felkészülést és rendelkezzenek a szükséges információkkal, szeptember 17-i előadásukon ehhez nyújtottak segítséget a PwC szakértői.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink