Görögország betiltotta a kecskék és a juhok szállítását a „kecskepestis” terjedése miatt

Görögország megtiltotta a juhok és kecskék elszállítását saját farmjaikról a „kecskepestisnek” nevezett vírusfertőzés megfékezése érdekében, miután a hétvégén újabb eseteket észleltek – közölte hétfőn a mezőgazdasági minisztérium.

A vírus, hivatalos nevén Peste des Petits Ruminants (PPR), nem érinti az embert, de nagyon fertőző kecskék és juhok körében, és a fertőzöttek 70%-át is elpusztíthatja.

Körülbelül 8000 állatot vágtak le, és több mint 200 000-et teszteltek, főként Thesszália középső régiójában, ahol a hatóságok először észlelték a járványt okozó vírust július 11-én – mondta Georgios Stratakos, a mezőgazdasági minisztérium vezető tisztviselője a Reutersnek.

A mezőgazdasági minisztérium hétfőn közölte, hogy további két esetet észleltek a Larissa régió középső részén és Korinthosz déli részén található gazdaságokban.

A biztonsági intézkedések országszerte történő szigorítását megelőző okokból tartják szükségesnek, és célja a betegség terjedésének korlátozása és felszámolása

– áll a minisztérium közleményében.

A PPR-t először 1942-ben írták le Elefántcsontparton, és azóta elterjedt az egész világon. Az Egyesült Nemzetek Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete becslése szerint a betegség évente 2,1 milliárd dolláros veszteséget okozhat a világon.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink