Betiltották a kiskérődzők szállítását Romániában

A következő 30 napban minden Románia területére belépő kérődzőt karanténba helyeznek – adta hírül a román sajtó egy tegnap megjelent rendelet nyomán, amely előírja a kiskérődzők pestisvírusra való bevizsgálását.

A következő hónapban ezen kívül a kiskérődzők bármilyen mozgását felfüggesztik Románia egész területén, kivéve azokat az eseteket, amikor a tulajdonos birtokában van a Bukarest Megyei Állat-egészségügyi Igazgatóság, illetve Bukarest Önkormányzata által kiadott írásbeli engedély, amikor az állatokat mozgatják:

– gazdaságoktól a vágóhídig

-a gazdaságoktól a gyűjtőközpontokig;

– a gyűjtőközpontoktól a vágóhídig vagy a kikötőig;

– az ideiglenes gazdaságból a származási gazdaságba, a rendeltetési helyen karantén alá helyezve, az utolsó állat beléptetésétől számított legalább 30 napig

A végzés azt is meghatározza, hogy a kiskérődzők minden szállítása ugyancsak engedélyhez kötött, amit állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági jogszabályokban előírt szállítási okmányokon túlmenően az állatok kiszállítási helye szerint illetékes állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazgatóság ad ki.

Ha a tulajdonos vagy a fuvarozó nem tudja bemutatni az 1. sz. 2, kiskérődzők szállítóeszközeinek mozgása nem megengedett.

A szabályok betartását fokozott rendőri segítséggel és állat-egészségügyi ellenőrzésekkel igyekeznek majd betartani.

Az Ukrajnával és a Moldovai Köztársasággal határos megyék szintjén működő intézmények és hatóságok hatáskörüknek megfelelően további intézkedéseket határoznak meg és hajtanak végre, amelyek célja az élő állatok és/vagy egyéb termékek Romániába való beutazásának megakadályozása, amelyek fertőző betegségek hordozóinak tekinthetők.

Az elmúlt hetekben Görögország után Romániában is sorozatosan jelentik kiskérődzők pestisének megállapításait az ország Fekete-tengerrel határos megyéiben. A Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Országos Szövetségének adatai szerint, Magyarországra ebben az évben Romániából csak Arad és Bihar megyékből érkezett 8 juh szállítmány, és ezek sem az elmúlt 30 napban.

Mennyire veszlyes a kiskérődzők pestise?

A kiskérődzők (juhok, kecskék) egyik legfertőzőbb betegségének számító kiskérődzők pestise (PPR) megjelenése súlyos gazdasági károkat okoz. Kulcsfontosságú a vírus behurcolásának megakadályozása, ezért augusztus eleje óta további intézkedésig Romániából nem érkezhetnek kiskérődző szállítmányok Magyarországra, valamint a magyar országos főállatorvos fokozott ellenőrzéseket rendelt el.

Dr. Pásztor Szabolcs országos főállatorvos egyúttal elrendelte az idei évben Romániából érkezett kiskérődző szállítmányok ellenőrzését, valamint a jövőbeni tranzitszállítmányok fokozott vizsgálatát. A magyar állategészségügyi szakemberek kiemelten vizsgálják az esetleges illegális állatszállításokat is, valamint fokozott járványügyi ellenőrzést tartanak a Romániába vagy Görögországba induló juh és kecske szállítmányoknál.

A Nébih felhívta a juh és kecsketartók figyelmét, hogy ha állományukban váratlanul több juhban vagy kecskében szem- és orrfolyással kísért láz jelentkezik, akkor gyanakodjanak a kiskérődzők pestise betegségre és azonnal értesítsék az ellátó állatorvost, valamint a helyi állategészségügyi hatóságot!

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink