A Ceaușescu által elindított mezőgazdasági megaprojektet éleszt újjá a román kormány

Forrás: Getty Images
Közbeszerzési eljárást írt ki a Szeret-Baragan öntözési főcsatorna egy 23 kilométeres szakaszára a bukaresti talajjavító ügynökség (ANIF) – írta az economedia.ro.

A csatorna a kelet-romániai Vrancea megye területén húzódik majd. A beruházás becsült értéke 1 milliárd lej (80,74 milliárd forint), a tervezés és a kivitelezés időtartama 31 hónap. A Szeret-Baragan csatorna építése 1986-ban kezdődött. A terv egy 198 kilométer hosszú, 20 méter széles és 7 méter mély öntözési főcsatorna megépítése volt, mely a moldvai Szeret folyó vizét a Baragan síkságra juttatta volna – közölte az economedia.ro.

A Románia délkeleti részén elterülő, délről és keletről a Duna árterülete által határolt Baragan síkság fontos mezőgazdasági termőterület. A csatornának árvízvédelmi szerepet is szántak, és vízi szállításra is használták volna. A csatornából csak 5 kilométer épült meg, mely jelenleg 7 ezer hektár öntözését biztosítja. Az 1989-es rendszerváltást követően a beruházás pénz és politikai akarat híján abbamaradt.

Egy 2012-es becslés szerint a teljes főcsatorna megépítése akkori árakon 3,5 milliárd euróba került volna. A beruházás hozzávetőleg 1,2 millió hektár, a romániai mezőgazdasági termőterület mintegy 10 százalékának az öntözése számára biztosíthatna vizet.

A román mezőgazdaságot, főleg az ország keleti és déli vidékein 2022-ben és idén is súlyos aszály sújtotta. A szaktárca becslései szerint az idei aszálykárok értéke meghaladja az 1,5 milliárd eurót. A 2023-ban öntözött földterület az országban közel 550 ezer hektár volt.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink