Miért drága a vaj?

Fotó: Németh András Péter
A vaj világpiaci ára 2024 szeptemberében történelmi csúcsot ért el. Ott kissé megszédült, és az elmúlt két hétben kissé korrigált, de ez csak erőgyűjtés a további emelkedéshez. A felvásárolt tejek zsírtartalma nyáron csökkent, miközben a vaj iránti kereslet továbbra is emelkedik a nemzetközi piacokon. Ebből keresleti piac alakult ki a tejzsírpiacon, az árak tehát nőnek. Mivel eddigi előrejelzéseim – amit e rovatban is rendszeresen közzéteszek – rendre valósággá váltak, folytatom a prognózisok sorát.

A 100 grammos vaj csomagára a KSH adatai szerint 610 forint volt szeptemberben, de a 250 grammos kiszerelés ára a boltban már erősen veri az ezer forintot. Nagy kérdés, hogy a hűvösebb idővel emelkedő zsírtartalom a nyerstejben hozhat-e törést a vajak áremelkedésében.


Forrás: KSH

Eközben az Európai Unió árfigyelő rendszere is azt mutatja, hogy az egyébként lassú tejtermék-áremelkedések közül magasan kiugrik a vajé. Október első hetén 68 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.


Forrás: DG Agri

Előrejelzéseimet megalapozandó, rövid kirándulást kell tennünk a nemzetközi piacokon, elsősorban Kínában. Kína ugyanis – mint szinte minden mezőgazdasági és élelmiszeripar termék estében – a világpiac meghatározó szerepelője. A tejtermékek esetében az importja mozgatja jelentősen az árakat. Márpedig Kína importigénye a 2021-es csúcs (4 millió tonna) óta tartós és erős csökkenésben van. Ennek egyszerű oka a fejlesztések, a tehénállomány és a tejtermelés növelése.

Az önellátásra való törekvés meghatározó stratégia az ázsiai országban is. 2024 első felében 14 százalékkal, 1,2 millió tonnára zsugorodott Kína tejtermékimportja.

Az egész éves előrejelzések 8 százalék csökkenést mutatnak. A tejtermelésük eközben 5 százalékkal emelkedett, ami a nagygazdaságok hozamnövekedésének és az állománynövekedésnek egyaránt köszönhető. És itt jön a legfontosabb üzenet: miközben csaknem minden tejtermék importja gyors ütemben csökken, addig a vaj (és a sajt) import évről-évre emelkedik.

Ami a kilátásokat illeti: előrejelzésem szerint, a hazai tejárak emelkedése az év végéig tovább folytatódik, az idén megszokott lassú ütemben. A jövő év első hónapjaiban a csökkenő kereslet ebben megtorpanást fog hozni. Éves, 2024 és 2025-re szóló prognózisom ugyanakkor nem tartalmaz jelentős tejár emelkedést. Ami a vajárakat illeti, hasonló tendenciára számítok. Az ünnepekig a növekvő kereslet felfelé húzza az árakat, majd az jövő év elején lefelé. Fenti kérdésre a válasz az, hogy a tejek magasabb zsírtartalma csak rövid időre tud gátat vetni az áremelkedések elé.


Forrás: KSH

Szerző: Fórián Zoltán vezető agrárszakérő, Erste Agrár Központ, -Elemzés

Cikk felhasználási feltételek:

Amennyiben a Felhasználó a saját weboldalára, közösségi oldalára tartalmat kíván átvenni a honlapról, azt kizárólag oly módon teheti meg, hogy a cikk címét és tartalmának rövid összefoglalóját (leadet) a képi elemek nélkül, változatlan tartalommal és hiánytalanul átveszi a Honlapról, és a forrást megjelölve a cikk teljes tartalmára mutató hiperhivatkozást (közvetlen linket) helyez el a címben vagy a lead alá. A felhasználási feltételekről itt olvashat.

 

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink