Karácsonyra hangolva: kókuszos szaloncukrokat tesztelt a Nébih

A 10. születésnapját ünneplő Szupermenta szezonális terméktesztjének főszereplői a kókuszos szaloncukrok voltak. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei összesen 19 termék laboratóriumi vizsgálatát végezték el.

A szaloncukrok jól szerepeltek a teszten: a vizsgált élelmiszerbiztonsági és minőségi paraméterek megfeleltek. A kókuszos édességek rangsora ezúttal egy rendhagyó, kerekasztal-beszélgetéssel egybekötött jubileumi rendezvényen dőlt el.

A Szupermenta gyorstesztjében összesen 19 kókuszos szaloncukor szerepelt, melyek közül 15 cukorral, 4 pedig édesítőszerrel készült. A dobozos és zacskós kiszerelésűek mellett lédig szaloncukrok vizsgálatára is sor került. Fajtájukat tekintve 15 mártott és 4 töltött szaloncukor vett részt a tesztben. A termékek – megnevezésük alapján – különböző bevonattal rendelkeztek: hatnál tejcsokoládé, kilencnél étcsokoládé, négynél pedig kakaós (ét)bevonómassza takarta a kókuszos tölteléket.

A Nébih laboratóriumaiban végzett élelmiszerbiztonsági és -minőségi vizsgálatok részeként ellenőrizték többek között a termékek cukor-, édesítőszer-, valamint transzzsír- és allergéntartalmát, továbbá a szemszám és a bevonatarány vizsgálatát is elvégezték. Hatósági jelölés- és dokumentum-ellenőrzés ezúttal nem történt, de a vizsgált élelmiszerbiztonsági és minőségi szempontok alapján a szakemberek minden eredményt rendben találtak.

A Szupermenta tesztprogram idén novemberben ünnepelte 10. születésnapját. A szaloncukrok kedveltségi vizsgálatán ezúttal nem csak a termékek vakkóstolására került sor: a programot és az egy évtized alatt elért eredményeket dr. Felkai Beáta Olga élelmiszerláncért felelős helyettes államtitkár mutatta be, valamint a résztvevők megismerhették az évfordulóra összeállított jubileumi kiadványt is.

Fotó: Nébih

A rendhagyó eseményt Ünnepi tradíció szakmai szemmel: szaloncukor az asztalon címmel kerekasztal-beszélgetés is színesítette, ahol Intődy Gábor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének főtitkára, Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület elnöke, valamint Dr. Pleva György, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal igazgatója osztotta meg gondolatait a karácsonyi időszak egyik legnépszerűbb édességéről. A beszélgetésből kiderült többek között, hogy milyen szaloncukrokkal találkozhatunk a cukrászdákban, emellett szó esett a jó csomagolásról, annak fontosságáról, valamint a szaloncukrok szabályozásáról is.

Az esemény a kókuszos szaloncukrok kedveltségi vizsgálatának eredményhirdetésével zárult. A szakértő és laikus kóstolók pontozása alapján kialakult rangsorban a dobogó legfelső fokát a Spar Kókuszos szaloncukor, étcsokoládéval 22% mártott, lédig érdemelte ki, a második helyezést a Favorina Kókuszos szaloncukor tejcsokoládéba mártva, 350 g érte el, a harmadik helyen pedig a Lissé Szaloncukor kókuszos tejcsokoládéval mártott, 300 g végzett.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink