A szív- és érrendszeri betegségek a vezető halálokok az Egyesült Államokban, 33 másodpercenként egy ember hal meg szívproblémák miatt. E betegségek kialakulásában jelentős szerepet játszik az egészségtelen táplálkozás, különösen az ultra-feldolgozott élelmiszerek fogyasztása – mutat rá cikkében az Amerikai Egyesült Államok vezető tudományos alapú, adatvezérelt szolgáltató szervezete, a Centers for Disease Control (CDC).
A The Lancetben megjelent új tanulmány szerint, az élelmiszerek közül, a mesterségesen édesített italok és a feldolgozott hús veszélyeztetik leginkább szív egészséges működését. A kutatók 206 957 résztvevő – köztük 166 548 25 év feletti nő és 40 409 40 év feletti férfi – ultra-feldolgozott élelmiszer-fogyasztását elemezték 30 éven keresztül – írja a Best Life. A gyakori ultra-feldolgozott élelmiszereket 10 csoportba sorolták, beleértve a kenyereket és gabonaféléket, szószokat, édes ételeket és italokat. Annak ellenére, hogy a résztvevők gyakran fogyasztottak kenyeret, gabonapelyheket és készételeket, a mesterségesen édesített italokat és a feldolgozott húsokat a magas hozzáadott cukor- és nátriumtartalom miatt a legkárosabbnak találták.
A túlzott cukorfogyasztás összefüggésbe hozható olyan állapotokkal, mint a cukorbetegség, a májbetegség, az elhízás és a plakk felhalmozódása az erekben, ami növeli a szívroham vagy a szélütés kockázatát. Hasonlóképpen, a túlzott nátrium vesebetegséget, magas vérnyomást és súlyos szívbetegségeket okozhat.
A tanulmány azt javasolja, hogy csökkentsék a nátrium, a telített zsírok és a hozzáadott cukrok mennyiségét bizonyos ultra-feldolgozott élelmiszerekben, például kenyérben és gabonafélékben, hogy javítsák tápértéküket. A tanulmányt készítők szerint, az üdítőitalok és a feldolgozott húsok fogyasztásának visszaszorítását azonban prioritásként kell kezelni, mivel szorosan kapcsolódnak a szív- és érrendszeri betegségekhez, a krónikus szívbetegségekhez és a szélütéshez.