A piszok miatt záratták be a budapesti édesipari üzemet

Egy budapesti édespari üzem ellenőrzése során súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményekkel szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A szakemberek által feltárt hibák és hiányosságok – például erősen szennyezett eszközök, helyiségek és élő rágcsáló jelenléte a termelőüzemben – az egység tevékenységének azonnali felfüggesztését indokolták.

Súlyos higiéniai hiányosságokat tártak fel a Nébih szakemberei egy budapesti édesipari üzem helyszíni ellenőrzése során. Az egész egység rendezetlen, zsúfolt volt, a padozat, a falak, az eszközök, a berendezések, polcok takarítatlanok voltak. A mennyezetről nagy mennyiségű pókháló lógott és mindenhol pergett a festék. A gáz-, villany-, és vízvezetékek is erősen szennyezettek voltak. Az ellenőrzés során a termelőüzemben élő rágcsálót is találtak a szakemberek.

A koszos melegítőzsámoly körül a megdermedt cukorszirup több centiméter magasan felhalmozódott, amibe mindenféle szennyeződés beletapadt. A nyújtóasztalok is erősen szennyezettek voltak, a lábazatra rászáradt, szinte rákövesedett a kosz.

Az egységben, valamint az alapanyagraktárban élelmiszert tároltak a padozaton, a szennyeződés veszélyének kitéve. Az öltözőben a szekrényben fedetlenül tojást, illetve feltört tojást tároltak. Az élelmiszer tárolására szolgáló rekeszek szintén piszkosak voltak. A termelőtérben található kézmosót nem lehetett rendeltetésszerűen használni.

A higiéniai problémákon túl az ellenőrök megállapították, hogy az élelmiszer-vállalkozás az előállított élelmiszerekkel kapcsolatos gyártási és nyomon követési dokumentációt nem vezeti.

A Nébih a fenti súlyos, élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő hiányosságok miatt az egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette. A hatóság továbbá 7 tétel, mindösszesen 519 kg nem nyomon követhető élelmiszert a forgalomból azonnali hatállyal kivont, illetve forgalomba hozatalát megtiltotta és elrendelte hatósági zár alá vételüket, továbbá az élelmiszer-vállalkozás által előállított élelmiszereket a forgalomból visszahívta.

Az egység az élelmiszerhigiéniai és élelmiszerbiztonsági hiányosságok kijavítása után, a hatóság kedvező eredményű helyszíni szemléjét követően folytathatja majd a tevékenységét.
Az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink