Az 1958 óta megrendezett tudományos fórumon az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára beszélt a mezőgazdasági termelés több évszázados hagyományait is megváltoztató új fogyasztói, környezetvédelmi igényekről. Mint fogalmazott, ma a mezőgazdaságban a versenyképesség, a jobb jövedelemtermelő képesség mellett a technológiai fejlődésnek, a fenntartható környezeti elvárásoknak is meg kell felelni. Az agrártárca a „Megújuló vidék, megújuló mezőgazdaság” programjával igyekszik a termelőknek a váltáshoz segítséget adni, amelyben a leghangsúlyosabb elem a technológiai megújulás.
A korábbi évekhez képest egyre szélesebb skálán mozog az élelmiszer iránti fogyasztói igény – mondta az államtitkár. Miközben a széles tömegeket el kell látni megfizethető élelmiszerrel, és megjelentek a termeléssel kapcsolatos egyre szigorúbb fenntarthatósági, élelmiszerbiztonsági, valamint állatjóléti követelmények, aközben nő az ökológiai gazdálkodásból származó és a különböző funkcionális, azaz egészségmegtartó tulajdonságokkal felruházott élelmiszerek iráni kereslet.
Feldman Zsolt említést tett az elmúlt másfél év fogyasztói szokásának változásáról, amikoris például előtérbe került az egészséges táplálkozás igénye és jelentősen bővült az online kereskedelem. De az utóbbi évek trendjébe illik a tápanyagjelölés, a nyomonkövetés, az állatjólét figyelembe vétele iránti növekvő igény is. Ennek az elvárásnak fontos eleget tenni, hiszen a megtermelt élelmiszer jelentős része Nyugat-európában talál gazdára, ahol a fenntartható gazdálkodásból származást dokumentálni kell.
Az államtitkár a felsoroltakon felül szólt a klímaváltozás által kikényszerített alkalmazkodás kényszeréről. Mint mondta, a tudományos szakma segítségére is szükség van ahhoz, hogy például a vegetációs időszak megváltozásához, vagy a klímasemlegesség eléréséhez biztosítson a mezőgazdaság számára használható szakmai, tudományos hátteret.
Feldman Zsolt hangsúlyozta: fontos, hogy a mezőgazdasági termelésről kialakított képnek ne elszenvedői, hanem alakítói legyünk, ezért minél több emberrel meg kell ismertetni az agrárium valóságát, fel kell tárni, hogy milyen tradíció, innováció, emberi munka van mögötte.